Begeleiders WMO-vervoer dupe van bezuinigingen

Begeleiders die mee willen met vervoer op maat zijn de dupe van de afspraken tussen de gemeente Nissewaard en de nieuwe zorgvervoerder. Dat blijkt na inventarisatie van de klachten over het zorgvervoer met Willemsen de Koning die bij Nissewaard Lokaal zijn binnengekomen. De klacht werd met stip het meest genoemd.

Op de tweede plaats staat de lange wachttijd. Klanten moeten, na telefonisch verzoek om vervoer, meer dan een uur wachten eer zij opgehaald kunnen worden van hun locatie. Op de derde plaats komt de behandeling door de telefonische medewerkers van Willemsen de Koning. Veel mensen gaven aan onbeschoft behandeld te zijn aan de telefoon.

Daarnaast klaagden veel mensen ook over het instappen in de bus. Veel mensen zijn slecht ter been en kunnen daardoor niet de hoge treden nemen. Een lift ontbrak bij de taxi. Voor één gedupeerde werd het wel heel erg gortig. Zij kon de trap niet nemen en daarom weigerde de chauffeur haar mee te nemen. Achteraf kreeg zij wel een rekening om de helft van de gemaakte kosten te betalen.

In een brief aan de raad laat wethouder Dirk van der Schaaf (CDA) inmiddels weten wat de belangrijkste wijzigingen zijn ten aanzien van het eerdere beleid. Zo worden ritten enkel toegestaan tussen 9 en 17 uur, op prioriteitsritten na. Begeleiding is beperkt. Sociaal begeleiders worden niet meer gesubsidieerd. Veel klagers geven echter aan een medisch begeleider mee te nemen en toch het volle tarief te moeten betalen.

Voor Nissewaard Lokaal is het zo klaar als een klontje. “Het nieuwe WMO-vervoer is gewoon een ordinaire bezuiniging”, concludeert raadslid Tom den Daas. Hij heeft in de afgelopen week veel mensen gesproken. “Deze groep is door de eerdere decentralisaties, de bezuinigingen op de zorg door het Rijk, al hard getroffen. Nu worden zij door de gemeente nog een keer extra gepakt.”

Nissewaard Lokaal heeft de klachten dinsdagavond verstuurd naar raadsleden en gemeentebestuur. De partij zal in de commissie Zorg en Werk de klachten met de raad en wethouder bespreken en vragen om een passende oplossing te vinden voor de groep gebruikers.

Beluister ook het interview dat Radio Rijnmond had met een gedupeerde van het WMO-vervoer en de fractie van Nissewaard Lokaal.

3 gedachten over “Begeleiders WMO-vervoer dupe van bezuinigingen”

  1. Heel graag de oude regeling terug. Bij Niemantsverdriet ging het goed, iedereen was tevreden. Een heleboel mensen zijn verdrietig van deze nieuwe regeling.

  2. Bij oude vervoer mocht je een klein hondje in een tas meenemen. Mag nu niet meer.Daar word je niet blij van…ik niet en de visite waar ik heen ga ook niet.
    A.U.B oude regeling zo snel mogelijk terug!!!!

  3. Door deze regeling kan mijn man niet meer naar zijn kinderen in Barendrecht.Hij zit in een scootmobiel kan echt geen 10 meter lopen laat staan in een bus klimmen.Zelf ben ik mantelzorger voor mijn man en het is heel naar als je voor alles met knokken waar je eigenlijk recht op hebt.De gemeente heeft een zorgplichtmaar laat ouderengeneeskunde invaliden in de kou staan.Met met een electrice rolstoel zou het lukken maar die krijgt hij niet.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *