Weinig invloed gemeente op toewijzing priklocaties

Ouderen zonder vervoer kunnen landelijke nummer bellen

De gemeente Nissewaard heeft weinig invloed op de toewijzing van de priklocaties aan mensen die gevaccineerd moeten worden. Dat laat de gemeente Nissewaard weten in antwoord op schriftelijke vragen van Nissewaard Lokaal. “Het uitgangspunt van het vaccineren is dat de gemeente de GGD faciliteert en dat de GGD bepaalt”, schrijft de gemeente in haar antwoord. “De GGD voert het landelijk beleid uit en hanteert het uitgangspunt dat de voorrangsgroepen als eerste worden gevaccineerd, ongeacht vanuit welke gemeente. Waar het college kon sturen, heeft zij dit gedaan. Door te zorgen dat in Nissewaard met voortvarendheid een locatie is gerealiseerd en zoveel mogelijk priklijnen zijn ingericht, heeft het college ervoor gezorgd dat Den Oert er is voor o.a. de inwoners van Nissewaard die door de GGD naar deze locatie worden verwezen.” Dat sommige inwoners naar andere locaties worden gestuurd, ligt aan de GGD, geeft de gemeente verder aan. Die is voornamelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins en personeel.

Het gemeentebestuur zegt het vervelend te vinden dat zij op het landelijk verdelingsproces van vaccinaties geen invloed heeft, met als gevolg dat sommige ouderen niet in Spijkenisse terecht kunnen. “Belangrijk is in ieder geval dat voor deze ouderen een vaccin beschikbaar is en dat voor het vervoer naar een andere locatie meerdere mogelijkheden bestaan,” antwoordt het college. “Wanneer er meer vaccins beschikbaar komen, leidt dit tot het opengaan van meer vaccinatielocaties zodat elke inwoner in de buurt van zijn/haar woonplaats kan worden gevaccineerd. Hierdoor komt de locatie in Nissewaard meer beschikbaar voor de eigen inwoners.”

Passende vervoersoplossing
Ouderen die geen vervoer hebben kunnen contact op nemen met de GGD. Wanneer zij een afspraak hebben gemaakt bij de GGD voor vaccinatie, kunnen zij bellen naar het landelijk telefoonnummer 0800-1351. Samen wordt er gekeken naar een passende vervoersoplossing. Inwoners met een indicatie voor het collectief vervoer kunnen gebruik maken van Valys. Dit geldt wanneer de vaccinatielocatie op meer dan 25 kilometer of meer dan 5 OV-zones van het huisadres ligt. Wel moet dan de eigen bijdrage worden betaald. Anderen draaien sowieso zelf voor de reiskosten op.

Vaccineren bij huisarts
De gemeente vindt het onwenselijk als de vaccinatiebereidheid zou afnemen als gevolg van het verder reizen naar een vaccinatielocatie. Desondanks zijn er nog geen aanwijzingen dat deze afneemt, stelt de GGD. Op het verzoek om bij de eigen huisarts te vaccineren werd negatief gereageerd. Het vaccineren is landelijk beleid en toegewezen aan de GGD. “Daar waar het college heeft kunnen sturen, heeft zij dit gedaan door meer priklijnen in de sporthal in te richten dan aanvankelijk verzocht is. Daarnaast is er in samenspraak met huisartsen, het Albeda en Zadkine college, een aparte locatie voor de huisartsen ingericht in het gebouw van het Zadkine college,” besluit het gemeentebestuur.

4 gedachten over “Weinig invloed gemeente op toewijzing priklocaties”

  1. De avondklok, terrassen gesloten etc. is er dat er zo min mogelijk reisbewegingen zijn.
    MAAR: Weet dat een inwoonster uit Spijkenisse naar Middelharnis moest. Een andere inwoner vanuit Spijkenisse naar Rotterdam. Een familielid van 82 jaar van Rotterdam naar Den Haag. En een familielid 83 jaar jong van Klundert naar Spijkenisse. En er zijn ongetwijfeld meer personen dan deze vier.

  2. Het vreemde is dat ik als risico geval niet bekend ben bij de ggd en het Astra vaccin wel via de huisarts wil maar niet krijg als 66 jarige ?En dat terwijl er plenty mensen zijn die afbellen .

  3. Landelijk is besloten om te stoppen met het vaccineren van het Astra Zenica vaccin als je jonger bent dan 60 jaar , vanwege de complicaties van het vaccin. Maar ben je geboren in 1956 of 1957 dan wordt je nog wel gevaccineerd met Astra Zenica.
    Dus met andere woorden dan mag je gewoon wel dood gaan aan de complicaties van dit vaccin. Kom op RIVM zorg voor voldoende Phizer vaccin zodat de mensen hiermee gevaccineerd kunnen worden.

  4. C van Hoorn-Bijkerk

    Hoe kun je iets van de gemeente verwachten als het bij het RIVM en de GGD ook wen puinhoop is.
    Als je de GGD belt voor een afspraak kan het gebeuren dat de telefoon opgenomen wordt door iemand uit Leeuwarden.
    Als je een afspraak maak via DigiD kan het gebeuren dat je ‘s-nachts om 01.25 uur wakker gebeld wordt en dat een computerstem zegt dat je 22 mei voor je tweede vaccinatie naar Schiedam moet.
    Is echt niet gelogen heb het bericht bewaard.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *