Verkapte belastingverhoging?

Gaat de gemeente een verkapte belastingverhoging doorvoeren of niet? Die vraag stond woensdagavond 16 maart centraal bij de behandeling van de leidingenverordening in de commissie Leefomgeving. De gemeente wil meer zeggenschap over het ondergrondse kabels- en leidingennetwerk. Om die reden wil de gemeente met een leidingenverordening een moderner en flexibeler instrument creëren. Bijkomend voordeel voor de gemeente; de gemeente kan precariobelasting heffen bij o.a. Stedin en Evides.

Grootste zorgpunt bij een aantal partijen was de vraag of dit niet een verkapte belastingverhoging is. De precariobelasting wordt doorgerekend naar de klanten van beide bedrijven. Stedin rekent de precariobelasting door in de kosten voor haar hele verzorgingsgebied. Hierdoor komen de bijkomende kosten voor een gemiddeld huishouden op € 1,70 per jaar. “Maar dat is alleen als andere gemeenten niet ditzelfde onzalige plan gaan doorvoeren”, stelde Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. Evides rekent de kosten alleen door aan inwoners van de betreffende gemeente. De verwachtte kostenstijging per huishouden wordt ingeschat op €30 per jaar. “En dat is toch een indirecte belastingverhoging van ca. 6%”, rekende Hottentot voor. “Op deze manier kan ONS mooi weer spelen door te stellen dat de OZB jaarlijks niet hoger wordt dan de inflatie, maar indirect krijgen onze inwoners gewoon een forse belastingverhoging voor de kiezen.”

ONS-woordvoerder Dave Tholen probeerde dit te verdedigen door aan te geven dat er tegenover de hogere kosten ook besparingen zouden staan voor de inwoners van de gemeente. Dat ging er echter niet in bij een aantal van de commissieleden. Hottentot stelde daarom voor om alle kosten en besparingen op een rij te laten zetten, zodat voor iedereen duidelijk wordt of er sprake is van extra te maken kosten of niet.

Volgens wethouder Jan-Willem Mijnans (ONS) kan de raad tijdens de behandeling van de kadernota bepalen hoe inkomsten en uitgaven worden verdeeld. Hij zegde toe voor de raadsvergadering de commissie op één A4-tje te informeren over de kosten en opbrengsten. Saillant detail in de hele discussie. De minister van binnenlandse zaken wil per 1 januari 2017 voorkomen dat het aantal gemeenten dat precario heft op nutsvoorzieningen nog toeneemt. Het wetsvoorstel gaat uit van afschaffing, maar biedt gemeente nog tien jaar de mogelijkheid om maximaal het op 1 januari 2016 geldende tarief te hanteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *