Meerderheid raad voorstander van huisvesten statushouders

Een meerderheid van de raad blijft voorstander van het huisvesten van statushouders in sociale huurwoningen. Een motie van Nissewaard Lokaal en PVV om het Rijk en provincie te vragen deze verplichting op te heffen werd door de overige partijen, ONS, PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie/SGP en LOB afgewezen. Volgens fractievoorzitter Jeroen Postma van ONS moet deze groep gehuisvest worden. PvdA gaf ook aan dat huisvesting verplicht is. Dat Nissewaard Lokaal juist voorstelde om van de verplichting af te willen komen, daar werd niet op ingegaan.

Zowel D66 als ONS vroegen zich af wat het probleem is in Nissewaard. Volgens beide partijen zijn er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar, ook om statushouders te huisvesten. De VVD vroeg zich met name af waar statushouders gehuisvest moeten worden als de verplichting eraf gaat.

Chris Hottentot, fractievoorzitter van Nissewaard Lokaal, gaf aan dat de gemeenten zich niet druk moeten maken om die vraag. “Het Rijk heeft een probleem gecreëerd, dus laat het Rijk het probleem oplossen door met gemeenten in gesprek te gaan. Niet meer huisvesting op basis van plicht maar op basis van vrijwilligheid met financiële ondersteuning.”

Een ruime raadsmeerderheid kon uiteindelijk niet instemmen met de motie. Zij vonden de motie geen probleem oplossen en wilden graag de regie houden over het toewijzen van statushouders. Dat de motie juist de regie kan versterken drong niet door tot de raad. De motie werd afgewezen en alleen gesteund door de indieners Nissewaard Lokaal en PVV.

Bijlage:
Motie huisvesting statushouders

6 gedachten over “Meerderheid raad voorstander van huisvesten statushouders”

 1. Wim Boekestijn

  En de PVV stemde “tegen”.. doordat ze te laat stemden..beetje genant, helaas had dit ook de situatie niet kunnen keren. Wel gezichtsverlies voor PVV, dat dan weer wel. Maar we blijven strijdbaar en ons eigen geluid laten horen!!

  1. Wim het antwoord is hieronder al gegeven, de PVV was in de veronderstelling met de andere motie dat er per partij gevraagd zou worden voor of tegen, maar in de 5 seconden dat iedereen zijn hand opstak en de birgervader met zijn hamertje sloeg hadden we schorsing moeten roepen.

 2. Dus D66 en ONS vinden dat er genoeg sociale huurwoningen zijn???
  Onder welke steen leven die mensen. (Of in welk paradijs, ver verwijderd van de rest van de burgers in Nissewaard) Zelfs na 3 jaar ingeschreven te staan kom ik nog niet in aanmerking voor een huurwoning.

 3. Frank van der Molen

  Hoe ga je dit nou toch verkopen aan de burgers die tot 7 jaar op een wachtlijst staan voor een (sociale) huurwoning

 4. Vraag dan om openheid. Hoeveel mensen uit Nissewaard staan er op wachtlijsten? Hoeveel huizen zijn er dan beschikbaar en hoeveel statushouders zouden we moeten huisvesten en wat voor bijdragen gaan zij leveren of leveren ze al?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *