Meer opheldering gevraagd over Barnisse

Nissewaard Lokaal wil meer opheldering over de situatie rond Barnisse. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld. Nissewaard Lokaal voelde zich hiertoe genoodzaakt, nadat de gemeenteraad een vervolgdebat hierover blokkeerde. De partij heeft zich op het dossier op de vlakte willen houden tot alle feiten bekend waren, om op inhoud de discussie aan te kunnen gaan. Juist omdat andere partijen, volgens het gemeentebestuur, ongefundeerde beschuldigingen deden aan het adres van ONS-wethouder Martijn Hamerslag. Het voelt daarom extra wrang dat juist daarom een vervolgdebat is geblokkeerd door de gemeenteraad.

Volgens Nissewaard Lokaal is inmiddels duidelijk dat de wethouder zorgvuldig heeft proberen te zijn voor wat betreft belangenverstrengeling of de schijn ervan. Zo heeft de wethouder zijn taken overgedragen aan ONS-wethouder Leon Soeterboek, nadat bekend werd dat zijn partner een van de initiatiefnemers was voor een plan in het gebied. Bovendien heeft hij de commissie Leefomgeving hierover in alle openheid geïnformeerd. Hij heeft daarna ook niet meer actief deelgenomen aan de discussie of besluitvorming.

Maar daar zit wat Nissewaard Lokaal betreft ook meteen de crux. De partij vraagt zich af in hoeverre er ook geen voorkennis was. Daarom wil de partij weten of er in bepaalde vergaderingen is gesproken over Barnisse en of wethouder Hamerslag hierbij aanwezig was. Volgens Nissewaard Lokaal is er een verschil tussen niet actief deelnemen en niet aanwezig zijn. Daarom wil de partij hierover helderheid. Het is al ernstig als ook maar de schijn van voorkennis zich voor kan doen. Vooral omdat, volgens Nissewaard Lokaal, het wel erg toevallig is dat de spelregels zijn veranderd na het indienen van dat bewuste plan. Het enige plan dat was gebaseerd op tijdelijkheid. Daarom is het van belang om alle risico’s uit te sluiten, voordat het dossier kan worden afgesloten.

Nissewaard Lokaal vindt het daarom jammer dat het zo moet lopen. “Het liefste hadden wij deze vraag gewoon in een debat aan de wethouder gesteld en hadden we meteen een duidelijk antwoord gekregen,” stelt de partij in een verklaring. Dat is nu door de gemeenteraad geblokkeerd, waardoor Nissewaard Lokaal de vragen schriftelijk moet indienen. “Nu blijft deze vraag bijna een maand in de lucht hangen, vanwege de beantwoordingstermijn van het gemeentebestuur.”

Bijlage:
schriftelijke vragen Nissewaard Lokaal over Barnisse

2 gedachten over “Meer opheldering gevraagd over Barnisse”

  1. Joop van der Hor

    Wat is de definitie van voorkennis als je woont en werkt in Nissewaard? In een dorp als Nissewaard is toch alles bekend of wordt veronderstelt bekend te zijn? Is hier sprake van zelfverrijking of gewoon van zakelijk en slim ondernemerschap? Is alleen Nissewaard Lokaal in deze casus geïnteresseerd of treedt zij op voor een anoniem te blijven teleurgestelde ondernemer die ook graag daar zijn parasol in het gras had willen steken en een biertje had willen tappen? Moet Barbertje hangen? Wat is nu eigenlijk je punt Chris?

    1. Chris Hottentot

      Er is sprake van voorkennis als een bepaalde partij voordeel haalt ten opzichte van anderen.
      Het is natuurlijk volkomen onzin dat ten eerste de gemeente Nissewaard een dorp is en ten tweede dat alles bekend is. Leuke aanname, maar er wordt voldoende besproken in de vertrouwelijkheid waar inwoners en ondernemers geen weet van hebben. Ditzelfde geldt bij dit onderwerp. Wij willen enkel alle mogelijke risico’s uitsluiten. Een wethouder die handelt op voorkennis is gewoon strafbaar. Wat als een wethouder bij wijze van spreken een stuk grond koopt omdat hij weet dat de gemeente dit wil opkopen? Zouden we dat accepteren? Nee, natuurlijk niet! En dan komt een wethouder niet weg met het excuus dat het een klein dorp is en iedereen wat weet. Nissewaard Lokaal handelt niet voor één of meerdere ondernemers. Nissewaard Lokaal heeft eerst de informatie afgewacht en op basis daarvan aanvullende vragen. Omdat wij willen weten wat de gemeente doet tegen handelen met voorkennis en of de gemeente ook zorgvuldig heeft gehandeld door de wethouder buiten alle beraadslagingen te houden. Daar mag je anders over denken. Maar ons belang is onze controlerende taak zorgvuldig uit te voeren. En zolang er vragen blijven, heeft het gemeentebestuur nog wat te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *