Jong Nissewaard en Nissewaard Lokaal willen dat kernenergie wordt meegenomen in de Regionale Energiestrategie (RES). Een motie van beide partijen om binnen de RES regio voor deze mogelijkheid te pleiten werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. De motie kreeg 19 stemmen voor en 14 stemmen tegen. VOOR Nissewaard, Belang van Nissewaard, PvdA, GroenLinks, CDA en Lijst Soeterboek stemden uiteindelijk tegen de motie. Nissewaard Lokaal en Jong Nissewaard hopen onder meer dat kernenergie in de RES uiteindelijk leidt tot minder windmolens in het landschap.
“Zoals bekend liggen er voor nu en in de toekomst grote opgaven voor het opwekken van duurzame energie,” zei fractievoorzitter Koos Smeding. “Kernenergie zal in de toekomst voor een groot deel van onze energiemix gaan zorgen.” Vincent Korbee van Jong Nissewaard onderschrijft dit: “Met één moderne kerncentrale leveren we niet één keer, niet twee keer, maar bijna drie keer zoveel energie op als het doel van 2,8 tot 3,2 TWh in onze regio.”
Aangezien het toepassen van kernenergie een toekomstige realiteit is, vinden beide partijen het ook reëel om dit in de herijking van de huidige RES plannen mee te nemen.
Wethouder Chris Hottentot kon de motie ondersteunen. Wel waarschuwde hij dat het Rijk uiteindelijk besluit over kernenergie. Desondanks kan een lobby vanuit de RES de noodzaak hiervoor wel ondersteunen. “Voor een goed en betrouwbaar energienetwerk heb je een stabiele ruggengraat nodig. In eerste instantie werd biomassa daarvoor aangewezen, maar die bubbel is inmiddels wel doorgeprikt. Kernenergie kan dit gat opvullen. En mogelijk leidt dit op termijn tot een lagere opgave van zon- en windenergie in onze regio,” zo vertelde hij de raad.
Foto: Markus Distelrath (Pixabay)
Jullie zijn positief t.o.v. kernenergie. Ik ook. Vroeger heb ik gewerkt als piping-engineer in de wereld van elektriciteitscentrales. O.a. Maasvlakte, Geertruidenberg, Zwolle, Amsterdam. Helaas werd door de politiek de nederlandse ontwikkeling van kernenergie tegen gehouden. Tsjernobyl en Japan waren hier van verantwoordelijk.
Toch vind ik dat er 3 kerncentrales gebouwd moeten worden in Nederland. Met genoeg vermogen om eventueel de buurlanden te helpen bij problemen.
Voorstel : 1 centrale van 2250 Megawatt in/bij de Eemshaven. 1 centrale van 2250 Megawatt ter hoogte van Kalkar op nederlandse bodem en 1 centrale bij de bestaande Borsele van 2250 Megawatt. Alle 3 de centrales laten bestaan uit 3 units van 750 Megawatt onafhankelijk van elkaar zodat units apart aan of uit gezet kunnen worden.
Kernafvalprobleem bestaat niet als alle afval per raket op een enkele reis naar de zon worden gestuurd.
Hopelijk kunnen jullie dit voorstel eens bekijken.