Nissewaard Lokaal: “Waarom was Heemraadlaan niet opengesteld tijdens verkeersinfarct?”

“Waarom was de Heemraadlaan niet opengesteld tijdens het verkeersinfarct op 1 mei,” dat vroeg Nissewaard Lokaal tijdens de raadsvergadering van 17 mei jl. De partij ontving diverse signalen van inwoners met deze vraag. Volgens wethouder Chris Hottentot was dit niet mogelijk, omdat de weg open lag en niet begaanbaar was. Daarnaast zorgde de omleiding ervoor dat het verkeer met name via de Hekelingseweg een weg naar het pontje probeerde te banen.

“Als de Heemraadlaan was open geweest, dan had de hele ring vast gestaan, waardoor meerdere wijken onbereikbaar zouden zijn geweest,” vertelde Hottentot. “Nu waren de meeste wijken bereikbaar via de Baljuwlaan en de Schenkelweg. Uiteraard zijn er altijd wijken geweest die niet goed bereikbaar waren. Helaas konden wij er niets aan doen. Op zo’n moment is verkeer als water en zoekt het elke route die het vinden kan om thuis te komen.”

Meerdere incidenten
Het probleem ontstond door incidenten op de doorgaande wegen en de omleidingsroutes. Zo vonden er meerdere ongevallen plaats op de A15, A16 en de N57 en was het druk door een combinatie van vakantieverkeer en woon-werkverkeer.

Maatregelen
“Hier kan je je niet tegen wapenen,” vertelde Hottentot. Desondanks wil de gemeente wel maatregelen nemen om een nieuw verkeersinfarct in augustus te voorkomen. Van 5 augustus tot en met 1 september wordt de Heinenoordtunnel opnieuw afgesloten. “In de zomervakantie verwachten we weinig problemen, maar de eerste maandag na de vakantie kan wel eens tot een nieuw verkeersinfarct leiden als mensen massaal in de auto naar het werk stappen,” vreest Hottentot. Hij roept automobilisten die een keuze hebben om voor een alternatief te kiezen, dit ook daadwerkelijk te doen. Hij wil ook dat Rijkswaterstaat, in samenwerking met de omliggende gemeenten, met een duidelijke communicatiecampagne komt om automobilisten te waarschuwen voor de verkeersdrukte.

Daarnaast heeft de gemeente besloten om de geplande werkzaamheden aan de Hekelingseweg uit te stellen tot begin september. Verder worden er tussen de rotonde Hekelingen en het pontje extra rijstroken gecreëerd om de wachtruimte voor het pontje te vergroten. “Maar als er opnieuw een verkeersinfarct plaatsvindt, dan zal dit nooit genoeg zijn,” waarschuwt Hottentot. “We blijven nu eenmaal een kwetsbare omgeving.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *