Nissewaard Lokaal: is bewonersonderzoek regionale energiestrategie doorgestoken kaart?

De gemeente Nissewaard heeft cijfers in het lopende energieonderzoek onder inwoners wel heel erg aangedikt. Tot die conclusie komt Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. In het swipe-onderzoek wordt op een bepaald moment gevraagd wat bewoners liever hebben. Eén grote windmolen van 3 MW of liever 540 kleine windmolens van 15 kW. En dat klopt helemaal niet, becijferde Hottentot.

Hottentot vertelt: “Eén megawatt staat gelijk aan 1000 kilowatt. Dus een windmolen van 3 megawatt levert 3000 kilowatt aan stroom. Als we dan 3000 delen door 15, dan kom ik op 200 windmolens uit. En geen 540. Dat is meer dan 2,5 keer zoveel.”

Het kan nog erger, moest Hottentot constateren toen hij als toehoorder deelnam aan een bewonersavond. “Tijdens deze avond volgde een gelijksoortige stelling,” vertelt hij. De vraag bij de betreffende stelling luidde: Welke kansen en belemmeringen zie je bij het dilemma tussen 500 kleine windmolens (ca. 30 m, 300 kW) of één grote windmolen (ca. 150 m, 3 MW)?

50 keer zoveel
Volgens Hottentot is het verschil hier nog groter. “Tien kleine windmolens van 300 kW leveren evenveel energie als 1 grote windmolen van 3000 kW. Dat zijn dus 490 windmolens minder dan de gemeente wil laten lijken. Oftewel, de gemeente laat het lijken alsof er 50 keer meer kleine windmolens komen, dan er in werkelijkheid bij zouden komen. Dit kan haast geen toeval meer zijn. Of er kan iemand niet rekenen. Of de gemeente probeert de mensen zo te beïnvloeden dat zij kiezen voor het plaatsen van grote windmolens. De vraag is nu in hoeverre andere vergelijkingen in het onderzoek tussen windmolens en zonnevelden wel kloppen.” Nissewaard Lokaal wil nu duidelijkheid van het gemeentebestuur.

Geen vertrouwen
Vorige week stemde Nissewaard Lokaal in de gemeenteraad nog tegen de warmtetransitievisie. Ironisch genoeg, omdat de partij geen vertrouwen had in de uitvoering van eventueel onderzoek. Een beeld dat nu al lijkt te worden bevestigd.

Vraag verwijderen
Hottentot wil dat de gemeente de stellingen aanpast voor de laatste bewonersavond. Daarnaast wil hij dat de betreffende vraag uit het swipe-onderzoek wordt verwijderd. “Deze vraag kan niet meer tussentijds aangepast worden, dan krijg je vervuiling van de onderzoeksresultaten. De enige, juiste oplossing is de vraag uit het onderzoek te halen en de reeds ingevulde resultaten niet mee te nemen in de analyse,” concludeert Hottentot.

Foto: Leendert van Luik

3 gedachten over “Nissewaard Lokaal: is bewonersonderzoek regionale energiestrategie doorgestoken kaart?”

  1. Als je een onderzoek een bepaalde uitkomst wilt geven stel je de vragen zo dat de mensen geen ander antwoord kunnen geven. Zet er ook nog berekeningen bij die niemand controleert en je bent van de uitkomst verzekerd. Het is hetzelfde als een wijk aan wijzen om van het gas af te gaan vroegtijdig en alleen te praten met woningbouw corporaties en (waarschijnlijk) mensen die een huis huren die een worst voor gehouden krijgen dat het hun niets kost. Het toont weer aan dat liegen goed past bij sommige partijen.

  2. Sorry, ik heb “er een beetje verstand van” Chris zijn cijfers kloppen. Maar belangrijker nog. Onder 1 MW zijn windmolens niet rendabel. Dan wegen de onderhoudskosten niet tegen de opbrengsten op. Want groot of klein, ze hebben allebei “ongeveer hetzelfde” onderhoud nodig.

  3. Je hebt theoretische capaciteit en effectieve levering van energie. Wat ik mis is hoeveel huizen nu effectief op 1 zo’n monstermolen van 3 MW voor 100% stroom voorzien kunnen worden. Ik zie zowel bij geen wind als veel wind die molens stilstaan. Ze draaien uitsluitend op subsidie i.p.v. wind, dus op kosten van de bewoners die dan ook nog een een hoger prijskaartje aan de elektriciteitsrekening zien hangen. Dus windenergie is alleen maar om bepaalde maatschappijen te spekken van ons geld terwijl het geen continue stroom kan leveren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *