Fred Seker: Het is belangrijk om de lokale stem in de provincie te laten horen

Sinds vorig jaar is hij raadslid. Fred Seker, 60 jaar, is inwoner van Spijkenisse en de hoogste kandidaat (nr. 7) in de regio op de lijst voor LPZH (Lokale Partijen Zuid-Holland). LPZH is een samenwerking van lokale partijen in de provincie Zuid-Holland, waaronder Nissewaard Lokaal. LPZH is op zijn beurt weer lid van de OSF, de Onafhankelijke Senaatsfractie. Deze partij is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

“Als raadslid van Nissewaard Lokaal heb ik gemerkt hoe belangrijk het is dat we ook buiten onze gemeente gehoord worden,” vertelt Seker. “Kijk bijvoorbeeld naar de plaatsing van de windmolens onder de rook van Heenvliet en Geervliet. De gemeente Nissewaard heeft er weinig over te zeggen, het is de provincie die uiteindelijk bepaalt waar deze molens komen.”

Lokaal geluid
Volgens Seker is het daarom belangrijk dat het lokale geluid uit de gemeenten in de provincie ook gehoord gaat worden. “De verkiezingen worden momenteel gekaapt door de landelijke partijen. Zij stellen dat deze verkiezingen gaan om een keuze voor of tegen het huidige kabinetsbeleid. Dat is onzin natuurlijk. De landelijke partijen zouden duidelijk moeten maken waar deze verkiezingen echt over gaan. In de eerste plaats draait het om onze nabije woonomgeving. Wat gaan partijen doen om ons woongenot zo goed mogelijk te blijven garanderen?”

Windmolens
Seker vindt het belangrijk dat de gemeenten nauwer worden betrokken bij de besluitvorming in de provincie. “De provincie moet meer een coördinerende rol oppakken tussen gemeenten,” zegt Seker hierover. “Als bijvoorbeeld de vraag komt om bij te dragen aan de energietransitie, dan moeten gemeenten zelf kunnen bepalen hoe zij daar aan voldoen. Als de gemeenten geen windmolens willen en dit op een andere manier ook weten te bereiken, dan moet de provincie hier niet dwars gaan liggen, maar hierin ondersteunen. Uiteindelijk zijn gemeenten heel goed in staat om te bepalen welke oplossingen ook kunnen werken.”

Drinkwater
Seker wil ook dat de provincie sneller aangesproken wordt als bedrijven de omgeving fors vervuilen. Denk hierbij aan Chemours in Dordrecht die afgelopen jaar GenX in het drinkwater loosde. “Hoewel veel gemeenten in Zuid-Holland last hadden van de lozingen, was het de provincie die Chemours op de vingers moest tikken. Ondanks dat wij vragen hadden gesteld aan onze gemeentebestuur om Chemours aan te pakken, liet het bestuur weten daar geen invloed op te hebben. Met LPZH krijgen we een stem om de bestuurders in de provincie ter verantwoording te roepen en aan te dringen op strengere maatregelen en normen.

Bereikbaarheid
Het belangrijkste onderwerp is natuurlijk bereikbaarheid. “Al jaren hunkeren we naar meer uitvalswegen. Geen halfbakken oplossingen, maar nieuwe maatregelen en uitvalswegen, zoals de A4-zuid. Hoewel de provincie inmiddels wel de noodzaak lijkt in te zien, zit er op dit dossier nog te weinig urgentie,” zegt Seker. Hij wil dat de provincie nu vaart gaat maken met de weg en alles doet om de lobby te ondersteunen. “Alles loopt vast. Je ziet dat bij het minste of geringste in de Botlektunnel of in de Heijnenoordtunnel het verkeer in de regio vast komt te staan met een verkeersinfarct tot gevolg. De betrouwbaarheid van de bruggen laat ook nog te wensen over. Een nieuwe ontsluitingsweg, de A4-zuid, is gewoon noodzakelijk om te doorstroming te kunnen blijven garanderen,” besluit Seker.

Meer weten over LPZH? Kijk dan op de website lpzh.nl.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *