College: drinkwater voldoet aan kwaliteitsnormen

Volgens het college van burgemeester en wethouders voldoet het drinkwater in de gemeente aan de kwaliteitsnormen. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Nissewaard Lokaal. Deze partij stelde vragen naar aanleiding van het bericht in het Algemeen Dagblad dat de chemische stof GenX op diverse plaatsen in het drinkwater is aangetroffen. Het college volgt met het standpunt het oordeel van ‘bevoegde autoriteiten en de geldende normen’. Desalniettemin is het college wel van mening dat inzet gewenst is om verontreiniging van drinkwater te voorkomen.

De gemeente Nissewaard ziet het echter niet als haar taak om toezicht te houden op Chemours of dit bedrijf aan te pakken. Volgens het college is het aanbieden en handhaven van de kwaliteit van drinkwater de verantwoordelijkheid van de provincie Zuid-Holland. De bevoegdheid om lozingen van Chemours aan te pakken ligt bij de provincie, terwijl de toezicht op de kwaliteit van drinkwater, op basis van het drinkwaterbesluit, ligt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De gemeente kan Chemours daarom niet aansprakelijk stellen voor de kosten om het drinkwater weer schoon te maken. Die beslissing moet volgens het college door andere instituten genomen worden. Wel zal het college zijn zorgen uiten tijdens overleggen met betreffende instanties en aandacht vragen voor de bestrijding van lozingen.

Bijlage:
Beantwoording schriftelijke vragen Nissewaard Lokaal inzake GenX

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *