Vragen over chemische troep in drinkwater

Nissewaard Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld over de chemische stof GenX dat in het drinkwater in Spijkenisse is aangetroffen. Na onderzoek van het Algemeen Dagblad blijkt de stof, die geloost wordt in het drinkwater door chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht, in meerdere plaatsen in het drinkwater te zitten. De stof is aangetroffen in Dordrecht, Rotterdam, Spijkenisse, Gouda, Goeree en Alblasserdam. Een gebied ter grote van 3,25 miljoen afnemers. Volgens toxicologen is het kraanwater nog gewoon veilig, maar zij waarschuwen dat deze stof niet in het drinkwater hoort te zitten. Langdurige blootstelling is mogelijk schadelijk voor de gezondheid.

Volgens drinkwaterbedrijf Oasen zijn de uitslagen bewijs dat maatregelen dringend nodig zijn. “Of de lozing van de stof gaat aan banden of er zijn gigantische investeringen nodig om het drinkwater met nieuwe filters veilig te houden,” zegt Joost van Luijt van het bedrijf in de krant.

Nissewaard Lokaal heeft daarom schriftelijke vragen gesteld. De partij wil weten of de gemeente het eens is dat deze lozingen in drinkwater niet mogen kunnen en wat ze er aan gaat doen om deze tegen te houden. Daarnaast wil de partij dat Chemours verantwoordelijk wordt gesteld voor de kosten indien er nieuwe filters moeten worden aangebracht. De partij heeft het college gevraagd wat deze eraan gaat doen om dit mogelijk te maken.

Document:
Volledige schriftelijke vragen lozingen GenX door Chemours

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *