Afval inleveren? Op meer plaatsen dan je denkt

Door verhogingen van de belastingheffing op restafval door het Rijk, moesten veel gemeenten hun afvalkostenheffing fors verhogen. Tot €200 per huishouden. In de gemeente Nissewaard is deze verhoging beperkt gebleven met slechts €10 per huishouden voor 2020. Deze lichte verhoging had wel een keerzijde. Het serviceniveau van Reinis werd wel verminderd. Zo kunnen mensen niet meer onbeperkt hun afval inleveren bij de gemeentewerf. Dit is beperkt tot maximaal 8 bezoeker per jaar. Wel kunnen er vier extra bezoeken worden bij gekocht voor €10 per keer. Dit besluit sluit aan op de wens van het merendeel van de inwoners. Eerder gaf 77% van de personen, die gereageerd hadden op een poll van Spieke, al aan liever te kiezen voor een verhoging van €10 met beperkt serviceniveau, dan per huishouden €60 meer te moeten betalen. Alleen dan kon het serviceniveau op het vorige niveau blijven.

Nu deze maatregelen van kracht zijn, lopen mensen tegen deze beperkingen aan. Dit leidt inmiddels op diverse Facebookpagina’s tot klachten. Veelal vragen mensen zich af waar ze met hun afval terecht kunnen. Om die reden heeft Nissewaard Lokaal bij de gemeente Nissewaard aangedrongen om de voorlichting te verbeteren. De partij vindt het belangrijk dat inwoners weten waar ze met hun afval terecht kunnen en het niet gedumpt wordt vanwege de nieuwe maatregelen. Daarom heeft Nissewaard Lokaal er ook op aangedrongen dat het mobiele milieustation 6 dagen per week op verschillende locaties in de gemeente komt te staan, zodat mensen daar hun afval te allen tijde kwijt kunnen.

Maar wist je dat je je afval op veel meer plaatsen kwijt kunt? Om iedereen op weg te helpen heeft Nissewaard Lokaal een kort overzicht gemaakt met de meest voorkomende kleine afvalspullen.

Afvalsoort:Inleverpunten:
BatterijenBasisscholen (krijgen hier punten voor en kunnen hiervan nieuw spelmateriaal van aanschaffen), Jumbo, AH, Blokker, Lidl, Aldi, Handyman. Bekijk voor een volledig overzicht.
Brillen/oude monturenPearl opticiens (deze brillen gaan naar Congo en krijgen daar een nieuw leven)
PrintercartridgesPrimera, Handyman
Electrische apparaten (o.a. computer, magnetron, witgoed, TV, stofzuiger, lege frituurpan) Bij aankoop van een nieuw apparaat, kan het oude ingeleverd worden bij de verkoper. Doet het apparaat het nog? Lever het dan in bij de kringloopwinkel. In andere gevallen kan het worden ingeleverd bij Reinis en/of mobiel milieustation
Frituurvet/olieAH-Sterrenkwartier, Basisschool de Horst-Zwanenhoek, Reinis/mobiel milieustation van Reinis, Kempvis Clubhuis (Hoogwerfsingel 10), Plus-Akkerhof, Korfbalvereniging SC Olympia (Atletiekpad 5), Wielrenvereniging PRC Delta (Wielrenpad 2).

Alle locaties zijn te vinden op ‘Frituurvet, recycle het’.
Goede kleding en andere spullen die nog heel en verkoopbaar zijnKringloopwinkels, rommelmarkten, goede doelenbakken bij o.a. supermarkten
Hard plastic (geen verpakkingsplastic) Reinis of mobiel milieustation
Kleine elektrische apparaten Bij grote electronicawinkels, Aldi, AH en Intratuin (denk ook aan kerstverlichting). Doen ze het nog? Breng ze dan naar de kringloopwinkel.
LampenGamma, Praxis, AH, Blokker, Dirk, Jumbo, Lidl, Aldi, Handyman
Medicijnen, lege doordrukstrips, oude inhalatorenApotheek
Oude mobiele telefoonWerkt je telefoon nog? Overweeg eventueel verkoop via Marktplaats, Leapp of Forza Refurbished.
Of lever 'm in ten behoeve van CliniClowns bij
BCC (Spijkenisse), Garagebedrijf W. van Trigt (Zuidland) of Apotheek Heenvliet.

Voor meer adressen, kijk op de site van Eeko.
Oude schone hand- en theedoeken, badhandoekenHet asiel en de dierenambulance zijn hier blij mee. Vaak is het asiel ook blij met andere spullen denk aan speelgoed, voeding, kattengrit, honden en kattenmanden.
VerfblikkenReinis of het mobiele milieustation van Reinis (één keer in de twee weken in de buurt)

Kijk ook op https://www.wecycle.nl/nl-nl/inleverpunt-zoeken voor inleverpunten van E-waste.

12 Comments

Laat een reactie achter