Nissewaard Lokaal heeft zorgen bij de nieuwe OV-concessie. Een deel van de gehandicapten en zieken die nu nog reizen met aparte taxibusjes moeten vanaf 2019 mee in het openbaar vervoer. “Deze concessie betreft de grootste verandering van ons openbaar vervoer en het is ook afwachten welk effect dit zal hebben op het systeem en de mensen die vervoerd worden,” zei fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal in de commissie Leefomgeving.
Niet alle zieken en gehandicapten worden verplicht met het OV te reizen, alleen die groep die daartoe in staat is. De verwachting is dat het gaat om tien tot twintig procent van deze groep zorgbehoevenden. In het raadsvoorstel wordt gesproken over het aanpassen van de indicatie en daar zit volgens Nissewaard Lokaal het pijnpunt. “Is dit verstandig, ” vroeg Hottentot zich af. “Dit voelt een beetje als een slager die zijn eigen vlees keurt.” Volgens Hottentot heeft de gemeente er belang bij om de kosten te drukken en zoveel mogelijk gebruikers in het OV te krijgen.
Helpen
Daarnaast drukte Nissewaard Lokaal op het hart, dat bij chauffeurs afgedwongen wordt dat zij mindervaliden helpen. In een nieuwsitem van RTV Utrecht werd een gehandicapte reiziger uitgescholden door een buschauffeur, omdat hij vroeg om te assisteren bij het naar binnenrijden. Bovendien was de gehandicaptenplek al bezet. Nissewaard Lokaal wil voor beide zaken vooraf aandacht: “Dit mag ons hier niet overkomen.”
Tien jaar
De proef gaat tien jaar draaien. Volgens Nissewaard Lokaal is dit te lang: “Als er verbeteringen worden geconstateerd, dan kan je weinig meer beïnvloeden.” Volgens wethouder Mourik is dit een garantie, omdat er fiks moet worden geïnvesteerd in de huidige en in nieuwe bussen.
Om de concessie goed af te stemmen met de rest van de regio, wordt de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gevraagd de huidige OV-concessie met een jaar te verlengen. “Begrijpelijk”, zo stelde Hottentot, “maar we willen wel vragen om buslijn 81 in de tussentijd langs Terras aan de Maas te laten rijden. Dit kan eenvoudig zonder extra kosten en tijd door de buslijn om en om in richting te laten rijden.”
Opzet
Een precieze opzet voor de nieuwe concessie heeft de gemeente ook nog niet voor ogen, vertelde de wethouder in de commissie. Zo kan het mogelijk zijn dat haltes worden verplaatst of korter op elkaar worden geplaatst, zodat de loopafstand korter wordt. “Ik kan me voorstellen dat de buschauffeur op bepaalde tijden reizigers op bushaltes oppikt en de personen van het huidige WMO-vervoer thuis ophaalt”, vertelde zij.
Documenten OV-concessie:
– Raadsvoorstel
– College-advies
– Programma van Eisen MRDH
Hoe kan je dit bedenken , het is pure bezuiniging ten koste van de meest zwakke in onze samenleving, van welke partij komt dit VVD soms
Dat klopt, Pieter. Het is uiteraard een bezuiniging. Dit komt niet alleen uit de lokale of regionale koker. De oorzaak voor dit soort besluiten is terug te vinden in het landelijke beleid van PvdA en VVD. Zij bezuinigen op steeds meer voorzieningen voor de sociaal zwakkeren en besteden het vervolgens uit aan de gemeenten. Die krijgen minder geld mee dan het Rijk er voorheen voor betaalde en worden wel geacht hetzelfde te blijven doen. Gemeenten moeten daardoor steeds creatiever worden. Wij zullen deze ontwikkeling dan ook kritisch volgen. Om deze reden hebben wij ook een flink aantal kanttekeningen geplaatst bij dit voorstel.
Hoe stelt men het zich voor vanaf het bureau! Op zich heb ik tijdens mijn werk als buschauffeur in Rotterdam nooit een probleem gehad met het vervoeren van een rolstoel. Een rolstoel vervoeren kwam maar heel weinig voor. De Mercedes heeft een elektrische rolplank en de passagier moet zichzelf in de bus rollen. Niet elke bushalte is geschikt voor een rolstoel. Maar als de eis wordt dat de chauffeur achter zijn stuur vandaan moet komen om te helpen heeft dat nadelen.
1. chauffeur ziet een passagier met rolstoel bij de halte staan. Vervolgens moet de chauffeur zijn spullen (depot) op gaan bergen en eventueel zijn jasje aantrekken. 2. handmatig de rolplank uitklappen passagier naar binnen rijden rolstoel vastzetten en de rolplank weer inklappen. Terug op zijn zitplaats weer zijn spullen uitpakken. Bus heeft vertraging en/of vertrekt te laat dan heeft de opdrachtgever weer een reden om de vervoerder te beboeten.
Daar hebben wij in de raad inderdaad ook nog naar gevraagd. Dit zal verder uitwerking nodig hebben. Het huidige voorstel is een eerste wensenlijst vanuit de regio. Vervolgens wordt er een definitief voorstel opgemaakt en weer ter goedkeuring voorgelegd aan de diverse raden in de MRDH.
Een ander punt m.i. zeker ook belangrijk.
Hoeveel zitplaatsen wil men uit een bus verwijderen?
Wat gaat ervoor de rolstoel of kinderwagen?
Bij de huidige bussen (o.a. Mercedes) heb je een plateau tegenover de uitstapdeur, ook zijn er bussen (o.a. MAN) waar de opstelplaats voor de uitstapdeur is. Er is plaats voor 1 rolstoel en/of 2 kinderwagens. In de praktijk heb ik nooit meer dan 1 rolstoel mee gehad maar als het plan doorgaat zijn meerdere rolstoelen per rit niet ondenkbaar. Het is nu al een probleem wanneer er 2 kinderwagens in staan en je vraagt aan de derde om hem in te klappen. Kinderwagens zijn soms complete verhuiswagens. Een kinderwagen / rolstoel in het gangpad is gevaarlijk zeker wanneer je een noodstop moet maken. En dan niet vergeten de rollator die steeds meer wordt meegenomen.
Klopt. Ook deze vragen hebben wij weer neergelegd bij het college. Het is nu wachten op het voorstel van de MRDH. Eerder weten we niet hoe invulling is gegeven aan onze zorgen.