WMO-geld op: Nissewaard Lokaal roept op tot signaal aan het Rijk

Nissewaard Lokaal wil dat er een duidelijk signaal wordt gegeven richting het Rijk. Het geld dat gemeenten krijgen om de WMO-zorg uit te betalen is volledig ontoereikend. Dat vond raadslid Tom den Daas van Nissewaard Lokaal in de commissie Sociaal Domein van 28 oktober jl. Het is volgens Den Daas niet uit te leggen dat het budget wat bedoeld is voor deze zorg al na driekwart jaar op is. Hij stelt daarom voor om aan te sluiten bij Raden in Verzet. Een initiatief gestart door de gemeenteraad van Zoetermeer om van het Rijk structureel meer geld te eisen op zorggebied.

Een aantal jaren geleden hield het Rijk een grote bezuinigingsronde. Hierin bepaalde zij dat zorgtaken binnen de WMO, waaronder jeugd- en ouderenzorg, overgeheveld zouden worden naar de gemeenten. Gemeenten zouden volgens het Rijk efficiënter kunnen werken, waardoor er minder budget naar deze taken hoefden te gaan. Een misrekening zo blijkt inmiddels. Meerdere gemeenten komen in de financiële problemen doordat de kosten voor zorg groter zijn dan de vergoeding die zij van het Rijk krijgen. Eerder dit jaar uitte ook de Raad van State al kritiek op dit beleid. Dit gaat binnen gemeenten steeds vaker ten koste van andere zaken, zoals onderwijs en infrastructuur. De gemeente Nissewaard heeft zelfs uit de Eneco miljoenen moeten putten om de gaten binnen de zorg te dichten.

Het voorstel van Den Daas viel niet in goede aarde bij de VVD. VVD-fractievoorzitter Angelique Twisker vond dat de gemeente vooral zelf kritisch moet kijken naar waar het geld momenteel aan wordt uitgegeven. Zij pleitte ervoor om keuzes te maken waar geld wel en niet aan besteed kon worden.
ONS raadslid Nelleke Vonk-Noordergraaf viel Den Daas bij. Volgens Vonk-Noordergraaf is de zorg ziek. De GGZ zit in een diepe crisis, zorgmedewerkers staan zwaar onder druk en wachtlijsten zijn tijdens corona toegenomen, hield zij de VVD voor. “Als gemeente plussen we al jaren bij, maar het lijkt ze in Den Haag niet te boeien”, zei Vonk-Noordergraaf. Een lobby naar Den Haag is dan wel iets wat we moeten overwegen, stelde zij.

Den Daas kon na een verhitte discussie vooral concluderen dat er een signaal moet worden afgegeven. “Als de pot na driekwart jaar leeg is, dan moeten we gewoon iets doen,” zei Den Daas. “Of we nu aansluiting zoeken bij Raden in Verzet, VNG of gewoon naar het Rijk stappen. Maar je kunt niet zeggen dat na driekwart jaar de WMO op is en de mensen gewoon pech hebben.”

1 gedachte over “WMO-geld op: Nissewaard Lokaal roept op tot signaal aan het Rijk”

  1. Marius van Vliet

    Wordt het geld daadwerkelijk aan de WMO besteed? Dat geld al na 3/4 jaar al op is kan het zijn dat de verdeelsleutel daarop anders wordt toegepast. Er worden ook eigen bijdragen gevraagd .

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *