De gemeente Nissewaard heeft voldoende capaciteit om aanvragen voor energietoeslag te beoordelen en toe te kennen. Dat liet wethouder Wouter Struijk weten op vragen van Nissewaard Lokaal. In de commissie Sociaal Domein vroeg raadslid Remco van Schijndel naar de situatie in de gemeente Nissewaard. Onlangs werd bekend dat de ruim 340 gemeenten in Nederland weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer uit te voeren.
De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Via de energietoeslag ontvangen maximaal 800.000 huishoudens in Nederland een tegemoetkoming voor de fors gestegen energiekosten. Gemeenten verzorgen de uitvoering van de toeslag voor het Rijk, die vorig jaar 800 euro en dit jaar 1300 euro bedraagt. Voor de regeling was afgelopen jaar ruim 850 miljoen euro beschikbaar.
Hoewel het kabinet de energietoeslag overweegt voort te zetten, trappen lokale overheden nu hard op de rem. Gemeenten zien ‘geen rol bij de uitvoering van een energietoeslag in 2024’, schrijft de VNG in een deze week aan het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid (SZW) verstuurde brief. “Gelet op het karakter van de tijdelijke regeling en de grote inspanning die dit van gemeenten vraagt, is het niet reëel om van gemeenten te verwachten dat zij dit in 2024 opnieuw doen bovenop de reguliere taken,” stelt VNG directeur Leonard Geluk.
In beantwoording op de vragen van Nissewaard Lokaal gaf wethouder Struijk aan geen problemen te zien in de uitvoer hiervan. Ook gaf hij aan dat er nog steeds een mogelijkheid is om deze toeslag aan te vragen. Wel wacht de gemeente Nissewaard op meer informatie van uit het Rijk voor de maatregelen in 2024.
Inwoners die de energietoeslag willen aanvragen kunnen terecht op de site van de gemeente.