Zorgen om kwaliteit ambulancezorg

Nissewaard Lokaal maakt zich zorgen om de kwaliteit van de ambulancezorg in de regio. Zo wil de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) de aanrijdtijd van 15 minuten niet meer leidend laten zijn. Daarnaast overweegt de VRR om niet meer per gemeente, maar per gebied een rapport uit te brengen met de resultaten. Nissewaard Lokaal raadslid Remco van Schijndel vreest dat hiermee een vertekend beeld ontstaat van de werkelijkheid. Dat stelde hij in de commissie Bestuur na een presentatie van de Ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond.

Net als in andere sectoren heeft ook de ambulancedienst te maken met personeelstekort. Van Schijndel gaf aan bang te zijn dat de aangekondigde veranderingen voor deze regio geen verbetering zijn. Volgens Van Schijndel zijn er gebieden in deze regio die sneller bereikbaar zijn dan Voorne-Putten, zoals Rotterdam zelf, waar de ziekenhuizen ook in de directe omgeving liggen. Hij stelde dat iedereen evenveel recht heeft op goede zorg, maar dat Nissewaard hierbij ook serieus moet worden genomen.

Arie Wijten, van Ambulancedienst Rotterdam Rijnmond, vertelde dat het in 90% van de gevallen lukt om binnen 15 minuten aanwezig te zijn. In de tijd dat de betreffende norm werd opgesteld, was er sprake van ambulancevervoer. De patiënt werd in de auto geschoven en naar het ziekenhuis gebracht, legde Wijten uit. “Tegenwoordig is een ambulance een mini ziekenhuis op wielen, met een hoogopgeleide verpleegkundige aan boord. Deze verricht dan meteen de prehospitale zorg.”

Desondanks wil Nissewaard Lokaal vast blijven houden aan de normen. Van Schijndel drong dan ook aan om scherp te blijven op de opkomstresultaten. Hij ziet graag dat deze met regelmaat gemeten en gepubliceerd blijven worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *