Onderzoek naar plaatsing graffitimuurtjes

Er komt een onderzoek naar de plaatsing van graffitimuurtjes op meerdere locaties in de gemeente Nissewaard. De gemeenteraad stemde in ruime meerderheid in met een motie van die strekking van Nissewaard Lokaal, mede ingediend door PvdA. Hiermee wil de raad graffitikunstenaars meer ruimte geven om hun kunst te beoefenen. De muurtjes bij het skatepark in Groenewoud worden dagelijks gebruikt door creatievelingen.

Nissewaard Lokaal heeft onderzocht dat er een terugloop is van graffiti op andere locaties, door de muurtjes bij de skatebaan. Volgens Nissewaard Lokaal raadslid Remco van Schijndel scheelt dit kosten voor de gemeente als voor de, veelal jonge, kunstenaars. De gemeente heeft hierdoor minder reinigingskosten,” vertelt Van Schijndel. “Bovendien hoeven jongeren niet meer illegaal te spuiten op andere locaties. Als ze bovendien betrapt worden dan raken ze in de financiële schulden, omdat ze opdraaien voor de reinigingskosten.”

Er zijn bij Nissewaard Lokaal jongeren bekend met schulden in de duizenden euro’s als gevolg van hun dure hobby. Hoewel Nissewaard Lokaal illegaal gedrag niet wil belonen, kan de gemeente op deze manier ook geld besparen. Om hun schulden af te betalen doen deze jongeren namelijk vaak weer een beroep op de gemeentelijke subsidie voor schuldhulpverlening. “Uiteindelijk snijdt het mes dus aan twee kanten,” zegt Van Schijndel. “Bovendien is veel van de kunst op de muurtjes bij het skatepark gewoon mooi. Veel mensen blijven er toch even naar kijken. We willen de creativiteit van onze inwoners dan ook blijven stimuleren.”

Door middel van een onderzoek hoopt Nissewaard Lokaal locaties te vinden die betaalbaar zijn en de buurt uiteraard niet tot overlast is. Uiteindelijk stemde een raadsmeerderheid van 22 raadsleden voor de uitvoering van het onderzoek. Negen raadsleden stemden tegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *