In 2011 vroeg ik aandacht voor de extreem doorgerotte voetgangersbrug die de Kikkerveen-Salamanderveen in de wijk Waterland (Spijkenisse). Het duurde 2.5 jaar, tientallen artikelen in de diverse media en zelfs beschuldigingen door een wethouder in de Telegraaf dat bewoners deze brug zouden slopen, voordat deze uiteindelijk vervangen werd.
Nu ligt daar een mooie brug. Helaas vinden we op nog geen 100 meter afstand het volgende probleemgeval. Een brug in het mooie parkje. Daarvan was de leuning dusdanig verrot dat deze, na melding bij de gemeente, binnen 48 uur verwijderd werd. We spreken over …. Ruim 1 jaar geleden. U voelt hem vast al aankomen. De huidige status is dat deze brug er sindsdien net zo bij ligt. Vraag is dan ook wanneer deze vervangen gaat worden?
Maar los van deze brug, er zijn in het zelfde stukje park nog zeker 2 andere bruggen welke onderhoud nodig hebben. Het betreft hier gelukkig minder erge gevallen dan de eerstgenoemde brug, maar ook hier is er duidelijk achterstand.
Over achterstand gesproken, Ik woon hier nu 15 jaar, en in de eerste jaren heb ik geregeld gezien dat het water in zowel het park als aan de Kikkerveen werd uitgediept. Maar de laatste 5 jaar? Inmiddels oogt het water als een modderpoel, zie tegenwoordig er geen vissen meer in zwemmen en na een dag of 3 zon is er al een forse alg groei waarneembaar.
Jammer
Eigenlijk is het jammer dat dit soort situaties opnieuw actief onder de aandacht moet worden gebracht. Een duidelijk gevolg van gemeentelijk beleid. Of moet ik spreken van geen beleid? Het is zeer storend voor de burgers dat dit soort verpaupering bijdraagt aan de achteruitgang van woongenot. Het draagt bij aan de beeldvorming die velen al hebben. Irritaties die gevoed worden door de wijze waarop Nissewaard haar stad promoot. Mooie beelden van Bernisse, nieuwbouw in de Elementen, de bibliotheek en theater. Maar geen woord over bestaande wijken. Hoe positief men als gemeente de stad ook aan de man wil brengen, de beste ambassadeurs zijn de inwoners zelf.
Juist nu er veel geld gestoken gaat worden in weer een nieuw project, is mijn vrees dat bestaande wijken “kind van de rekening” blijft zeer aanwezig. Feitelijk zijn wij dat al, zo worden wij via een omweg geconfronteerd met meer belastingen, welke de gemeente de komende jaren 53 miljoen gaat opleveren. Daarover is in de raad gezegd: dit wordt weer ten gunste van de bewoners benut. Helaas is op geen enkele wijze aangegeven hoe.
Daarom roep ik de gemeente Nissewaard op om naast de kapotte brug te herstellen, het water eens uit te baggeren maar vooral zo spoedig mogelijk te komen met een stappenplan die bestaande wijken gaan verbeteren. Een stappenplan waarin ook andere punten worden aangemerkt zoals: hoe men de vervuiling van het recreatiegebied Bernisse gaat aanpakken? En zo kan ik nog een aantal punten aanvoeren.
Geacht college, het is niet alleen de uitstraling door nieuwbouw, het is vooral hoe de aanwezige burgers hun stad zien, promoten, leefgenot ervaren. Hoe men de onbereikbare stad bereikbaar gaat maken. Gebruik daar die 53 miljoen voor. Helaas vrees ik dat veel van dat budget zal verdwijnen in het water van de nieuwe Haven.
Mario Guagliardo
Update 18/5/2016: In de rondvraag van de gemeenteraad is door een partij gevraagd naar de brief. Wethouder Mijnans zegt zich niet te herkennen in de mail. Het probleem heeft de volle aandacht. De beheergelden die ervoor gereserveerd waren zijn welkom om het aan te pakken.
wat te denken van het feit dat diverse fiets en loop paden de ruimte tussen de tegels veel te breed zijn, ook de bestrating van o.a. de Schrijnwerker twee jaar geleden al gedaan zou worden was beloofd. bij de opsomming in het filmpje van Jan Willem Mijnants de namen van Biert en 2e Voltbru niet worden genoemd, daar wonen ook mensen ! de kermis op de parkeerplaats van de Ritte was zonder enige vorm van informatie aan de direct aanwonende mensen.