De raad van Nissewaard is verdeeld over de inzet van een stemwijzer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Bij het bespreken van dit agendapunt diende de VVD, mede namens de lokale partijen ONS en LOB, een wijzigingsvoorstel in. De partijen wilden de stemwijzer schrappen. Volgens de partijen heeft een stemwijzer geen aantoonbaar effect op het aantal kiezers en heeft een eerdere stemwijzer 8 jaar geleden slechte ervaringen opgeleverd. De partijen zien liever een aantal informatiepagina’s in een lokale huis-aan-huis-krant.
Nissewaard Lokaal was het hier niet mee eens. De partij is groot voorstander van een stemwijzer. Volgens de partij is er een digitalisering in de samenleving aan de gang is. Bovendien gebruiken steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, internet als informatiemedium. Om die informatiebehoefte te benadrukken gaf Nissewaard Lokaal aan dat in maart 2017 een recordaantal gebruikers de stemwijzer tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen heeft geraadpleegd. Ruim 4,9 miljoen van de 13 miljoen mensen kiesgerechtigden raadpleegde het kieshulpmiddel. Dit komt neer op 40% van de stemgerechtigden.
De middag voordat het onderwerp besproken werd kwam het nieuws dat een lokale krant een aantal pagina’s in de krant beschikbaar wil stellen en samen met de partijen kosteloos een stemwijzer wil opzetten. Desondanks kon ook dit argument ONS, VVD en LOB niet overtuigen om voor een stemwijzer te stemmen. Uiteindelijk staakte de stemming over het gebruik van een stemwijzer op 18 voor en 18 tegen.
Het voorstel wordt daarom naar de eerstvolgende raadsvergadering getild op 31 januari. De vraag die overblijft? Of dit nog op tijd is om een eventuele stemwijzer op te zetten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.
Geachte heer mevrouw,
Goed dan is mijn idee om het via radio en televisie van Rijnmond het programma aan de burgers voor te stellen omdat papier vervuilend is,
Met vriendelijke groet,
Marius van Vliet.