Nissewaard Lokaal wil dat de inwoners weer op de eerste plaats komen binnen de gemeente. Dat stelt de partij bij de presentatie van haar verkiezingsprogramma, wat dan ook als logische thema ‘Voor de inwoners’ heeft. “Er zijn de laatste jaren teveel beslissingen genomen die niet in het belang zijn geweest van onze inwoners,” legt Chris Hottentot, lijsttrekker van Nissewaard Lokaal uit. “De gemeente heeft haar oren teveel laten hangen naar de diverse projectontwikkelaars, maar de aandacht voor inwoners en de leefomgeving is hierbij verwaarloosd.”
Daarom wil Nissewaard Lokaal dat de inwoner weer centraal wordt gesteld. “Inwoners moeten weer het gevoel hebben serieus te worden genomen door de gemeente,” vertelt Hottentot. Dat wil de partij bereiken door, net als bij online winkels, bij alle contacten met de gemeente tevredenheidsmetingen te gaan doen. Als een afdeling dan ondermaats presteert, dan zullen er verbeteringen moeten worden doorgevoerd om de klanttevredenheid te verbeteren. Op deze manier hoopt Nissewaard Lokaal dat de gemeente inwoners serieuzer gaat nemen en vragen en klachten binnen de gestelde termijn naar tevredenheid afhandelt. Bovendien wil Nissewaard Lokaal dat inloopbijeenkomsten niet in schoolvakanties worden georganiseerd. “Een bekende truc om de opkomst te ontmoedigen,” zegt Hottentot.
Leefbaarheid
Op het gebied van leefbaarheid wil Nissewaard Lokaal dat het groenonderhoud wordt verbeterd, evenals het onderhoud van voet-, fietspaden en bruggetjes. Nissewaard Lokaal wil ook dat er een strenger kapbeleid komt voor de gemeente, waardoor er minder bomen worden gekapt. En bij herplanting staat niet het aantal gekapte bomen centraal, maar de hoeveelheid verloren CO2 die gecompenseerd moet worden. “Zeker met het Botlekgebied in onze achtertuin is de zuiverende functie van bomen zeer belangrijk voor onze bewoners,” zegt Hottentot.
Afvalbeleid
Ook wil Nissewaard Lokaal het afvalbeleid versoepelen. “Er moet een fair use beleid komen, zodat inwoners hun grofvuil weer naar de werf kunnen brengen,” legt Hottentot uit. “Nu is er een toename van dumpingen in het buitengebied. Daarmee slaat het huidige beleid de plank mis.” Wel zullen vanwege het fair use beleid, grootverbruikers belast worden. “Wie onevenredig gebruik maakt van de stadswerf moet belast worden, dan is er geen sprake meer van particulier gebruik,” aldus Hottentot.
Bereikbaarheid
Uiteraard blijft Nissewaard Lokaal strijden voor een betere bereikbaarheid. “We hebben gewoon een A4-zuid nodig, of desnoods een N4-zuid om mee te beginnen,” stelt Hottentot. Nissewaard Lokaal wil een aanzienlijk deel van de Eneco-opbrengsten gebruiken om in elk geval mee te betalen aan deze weg, als andere belanghebbenden en overheden ook mee gaan betalen. Co-financiering wordt dit genoemd. Op deze manier hoopt Nissewaard Lokaal andere overheden over de streep te kunnen trekken. Volgens Nissewaard Lokaal kan op deze manier een groot deel van de gemeente genieten van de opbrengsten van de Eneco-opbrengsten.
Sociaal domein
Tenslotte wil Nissewaard Lokaal verbeteringen binnen het sociaal domein doorvoeren. Er moet meer aandacht zijn voor sociale isolatie en de financiële situatie van minima door een budget- en energiecoach in te zetten. Ook wil de partij meer aandacht voor ouderen- en jongerenbeleid.
Kijk hier voor het volledige programma van Nissewaard Lokaal.
Beste partij,
Heb het al eens geopperd maar zie het nergens terug voor de 65+ net als in Rotterdam 500 meter verderop het OV gratis maken zeker met de plannen van de overheid die de AOW los willen koppelen van het minimumloon zou dit wel enige compensatie zijn.
Met vriendelijke groet
Dank voor de reactie. Gratis OV voor 65+ hebben we inderdaad in ons programma staan. Zie ook de samenvatting van ons verkiezingsprogramma onder ‘Verkeer en vervoer’. https://nissewaardlokaal.nl/verkort-verkiezingsprogramma-2022-2026/