Regiogemeenten rekenen zich al rijk door het heffen van belasting op elektriciteitsleidingen. Dat staat vandaag in het AD/Rotterdams Dagblad. Volgens econoom Corine Houben van COELO, dat onderzoek doet naar financiën van lokale overheden, schuilt daarin een groot gevaar. De Tweede Kamer kan namelijk nog een streep zetten door deze lucratieve taks. Desondanks heeft een aantal gemeenten, waaronder Nissewaard, de miljoenen al uitgegeven.
Het ‘gokken’ met deze opbrengst uit de procariobelasting is ‘linke soep’, zegt Houben in de krant. De Tweede Kamer beslist op korte termijn over een wet die een einde maakt aan deze belasting. Als de wet wordt aangenomen komen gemeenten die in 2015 precario hebben geheven in een afvloeiingsregeling die recht geeft op tien jaar precario-opbrengst. “Val je buiten die regeling dan krijg je niets. Dan kan je echt een probleem hebben”. Dat scenario dreigt voor de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard en voor Nissewaard. Nissewaard claimt jaarlijks € 5 miljoen voor de ondergrondse kabels en leidingen.
Geen plan B
Gemeenten hebben niet altijd dekking mocht het mislopen. Zo zegt een woordvoerster uit de gemeente Cromstrijen: ”Voor de aanleg van een weg om Klaaswaal van zo’n € 5 miljoen is geen ‘plan B’. Wat we doen als het misloopt? Dat zien we dan wel weer.”
Begroting afgekeurd
Deze houding is typerend. Ook de gemeente Nissewaard heeft geen plan B, behalve het lobbyen om op een andere manier belasting te kunnen heffen. “Dat is ook de reden waarom wij tegen de begroting van 2017 hebben gestemd”, zegt Chris Hottentot, fractievoorzitter van Nissewaard Lokaal. “Je kunt geen geld uitgeven dat je nog niet hebt. Dat hebben we in het verleden te vaak gedaan en kijk waar we nu staan.”