De gemeenteraad van Nissewaard heeft unaniem besloten de provincie te laten weten dat het huidige voorstel om windmolens te plaatsen onbespreekbaar is. Met een alternatief voorstel vanuit de gemeente is niets gedaan. De gemeenteraad pikt het niet dat er twintig windmolens moeten komen in Nissewaard. De gemeente wordt hiermee het zwaarst belast.
De provincie wil onder meer windmolens plaatsen bij Zuidland en de Beerenplaat. Zowel op de geplande locatie in Zuidland als bij de Beerenplaat is er sprake van een uniek natuurgebied. Zo sprak een inwoonster van Zuidland haar zorg uit over de plannen van de provincie. Zij vreesde aantasting van het unieke natuurgebied waar ook veel trekvogels langskomen. Deze worden door het plaatsen van windmolens aan beide zijden van het water ingesloten.
Nissewaard Lokaal gaf aan dat ook rond de Beerenplaat een uniek natuurgebied is. Zo is het gebied langs de Oude Maas uniek, doordat de Oude Maas een van de laatste getijdenrivieren is en dit leidt tot bijzondere flora en fauna.
Bovendien sprak Nissewaard Lokaal haar verbazing uit over het gebrek aan consequent beleid bij de provincie. Zo houdt de provincie het plaatsen van zonneparken in de polders van Nissewaard tegen. Volgens de provincie doet een park met zonnepanelen ‘te veel afbreuk aan het uiterlijk van het landschap’. Windmolens van ruim 200 meter hoog lijken echter geen probleem. Nissewaard Lokaal gaf aan zonneparken juist een duurzame aanvulling te vinden op de doelen van het Rijk. ‘Als de zon schijnt is er vaak minder wind, als het bewolkt is staat er meestal meer wind’, zei de partij. “Je hebt dus in meer gevallen energie opbrengsten.”
De provincie ziet zonnepanelen liever op gebouwen of stortplaatsen.