Nissewaard Lokaal wil dat het mogelijk wordt dat elk kind in Nissewaard een fiets kan krijgen. Voor 1 op de 9 kinderen is de aanschaf van een fiets vaak een te dure, onmogelijke uitgave. De partij hoopt daarom dat de gemeente gaat samenwerken met de ANWB, die het Kinderfietsenplan heeft opgezet. Met dit initiatief zamelt de ANWB samen met ANWB-leden fietsen in, knappen ze deze op met behulp van vrijwilligers in werkplaatsen door heel Nederland en zorgen zij er via partners voor dat ze op de juiste plek terechtkomen.
Het Kinderfietsenplan is gestart in september 2015 en werkt samen met andere instanties. Zoals Stichting Leergeld, Kringloop Nederland, Kindpakket en Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen zorgen deze partijen ervoor dat de fietsen terecht komen bij de kinderen die ze het hardst nodig hebben en waarvoor het niet mogelijk is zelf een fiets aan te schaffen. De ANWB werkt hierbij al samen met diverse gemeenten, waaronder Zwolle, Leeuwarden en Tilburg.
Vrijheid
Raadslid Fred Seker hoopt nu dat ook de gemeente Nissewaard zich hierbij wil aansluiten. Hij heeft een initiatiefvoorstel ingediend bij het gemeentebestuur en hoopt dit in de eerstvolgende commissie Sociaal Domein te kunnen bespreken. Volgens Seker is het belangrijk dat elk kind over een fiets kan beschikken. “Een fiets is meer dan een vervoersmiddel”, vertelt Seker. “Voor kinderen is fietsen een manier om mee te doen, vrijheid te voelen en de wereld te ontdekken. Zeker vanaf de middelbare school is een fiets noodzakelijk om mee te doen in het sociale leven.”
Praktijkervaring
Daarnaast draagt het Kinderfietsenplan ook bij aan duurzaamheid door het hergebruik van de fiets en fietsonderdelen. Vrijwilligers, leerlingen en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt zorgen voor het opknappen van de fietsen. Er wordt op deze manier praktijkervaring opgedaan en dat levert een groot voordeel op, stelt Seker.
Lokale ondernemers
In het voorstel vraagt Nissewaard Lokaal om de mogelijkheid om mee te doen met het Kinderfietsenplan te onderzoeken en voor de zomer met resultaten te komen. De partij hoopt ook dat er lokale ondernemers of organisaties gevonden kunnen worden, die bereid zijn om aan het fietsenplan mee te werken.
Bijlage:
– Initiatiefvoorstel Kinderfietsenplan
Kan als vrijwilliger wellicht helpen. Beschik in ieder geval over linker en rechterhand en techn. inzicht.
Laat maar weten.
Bedankt! Van belang is dat de gemeenteraad overtuigd is van het voorstel en dit wil overnemen. Zodra dat gebeurt is het aan het gemeentebestuur om te bekijken op welke wijze we hier mee aan de slag kunnen en daarin samenwerking te zoeken met ANWB.
Vanaf dat moment zal er ook invulling gegeven kunnen worden aan het programma. Bedankt in elk geval voor het enthousiasme. Houd de communicatie via ons en de gemeente in de gaten.
Inzamelpunt en herstel van deze fietsen is er al 2 jaar binnen de gemeente. Er is alleen nooit wat mee gedaan. Beetje jammer.
Dank voor de reactie. Het is ons bekend dat er een inzamelpunt is in Zuidland. Dank voor die inzet overigens. We hebben daarom ook contact gehad met de ANWB hierover. Precies zoals je aangeeft, is er door de gemeente nooit wat mee gedaan. Dat is de reden waarom wij hier aandacht voor hebben gevraagd, in de hoop dat het nu wel en ook groter wordt opgepakt. We hopen natuurlijk dat jullie hier ook onderdeel van willen zijn.
En inmiddels zijn we weer 11 maanden verder………..
Helaas is de gemeente niet altijd doortastend. Dat zien we ook bij Automaatje (5 jaar). Het lijkt er wel op dat hier schot in komt, de gemeente is inmiddels weer in gesprek met ANWB.