Nissewaard Lokaal waarschuwt voor problemen restwarmte

Afgelopen week maakten de vier gemeenten op Voorne-Putten, tussen het coronanieuws door, bekend om de komst van een gezamenlijk warmtenet te onderzoeken. De vier gemeenten willen de wijken op Voorne-Putten in de toekomst met aard- en industriewarmte verwarmen.

Nissewaard Lokaal waarschuwt voor de problemen en stijgende kosten voor inwoners. “Tijdens de bouw van de Elementen werd er ook al over gesproken om restwarmte uit de industrie te gaan gebruiken,” vertelt fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. “In mijn eerste raadsperiode, tussen 2006 en 2010, werd onderzocht of we de nieuwe wijk Elementen wilden aansluiten op het warmtenet in de haven. Wij zijn hiervoor destijds in Hoogvliet gaan kijken. En wat ik daar zag, deed mij besluiten om hier als partij tegen te zijn.”

Geen alternatief meer
Volgens Hottentot hebben bewoners die zijn aangesloten op het warmtenet geen alternatief meer. Het warmtenet wordt geleverd door één leverancier. Overstappen naar een goedkopere concurrent of bij problemen met de levering is er dus niet bij. “Van mensen die op dit moment zijn aangesloten op een warmtenet, horen wij ook dat hun maandlasten fors hoger zijn dan die van mensen die nog gas gebruiken,” vertelt Hottentot. Dit lijkt mede te komen, doordat de kosten voor het aanleggen van het warmtenet moeten worden teruggewonnen. Bovendien zijn de tarieven gekoppeld aan de gasprijs, waardoor de kosten nog meer toenemen. Er worden inmiddels plannen gemaakt om dit los te koppelen, maar over de wijze waarop is nog veel onduidelijkheid. “Willen we echt onze inwoners op deze manier op kosten jagen,” vraagt Hottentot zich af. “Bovendien zitten inwoners voor tientallen jaren vast aan deze constructie. We moeten hele goed nadenken of we inwoners dit aan willen doen.”

Dubbel zoveel
Daarnaast zijn er grote problemen rond het Warmtebedrijf Rotterdam. Afspraken met de gemeente Leiden om restwarmte uit de industrie te leveren worden door politieke spelletjes niet nagekomen. Het gevolg is dat de gemeente Rotterdam momenteel dubbel zoveel betaalt voor het warmtenet als verwacht. Kosten waarvan Nissewaard Lokaal vreest dat deze op toekomstige klanten worden afgewenteld. Daarnaast weigerde de provincie Zuid-Holland om vertrouwelijke informatie rondom het te dure warmtenet te delen met de gemeente Rotterdam. Dit kostte Gedeputeerde Han Weber zelfs de kop, maar zelfs daarna weigerde de provincie om deze informatie prijs te geven.

“De kosten voor gebruikers zijn hoog en het rommelt rond het Warmtebedrijf Rotterdam,” concludeert Hottentot. “Willen we echt al gaan onderzoeken of wij ons in zo’n politiek wespennet gaan wagen? Als we hier te vroeg voor kiezen, dan kunnen we niet meer terug. Met alle gevolgen van dien.”

Te vroeg
Volgens Nissewaard Lokaal wordt de energietransitie te vroeg ingezet. De partij ziet dat er nog veel problemen zijn rond de alternatieven om van het gas af te gaan. De partij heeft liever dat eerst in een themabijeenkomst alle problemen in kaart worden gebracht en besproken worden, alvorens te besluiten of en hoe gemeenten van het gas af moeten gaan. Volgens de partij gaat het nu allemaal te snel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *