Nissewaard Lokaal wil af van de verplichte toewijzing van woningen of ander onderdak aan statushouders. Volgens de partij is de woningnood in heel Nederland te hoog om onbeperkt statushouders te kunnen huisvesten. De partij wil met een motie in de gemeenteraad een signaal afgeven aan het Rijk en de provincie. Aanleiding is de discussie die in december plaatsvond in de gemeenteraad. PVV en LOB dienden toen een motie in om statushouders geen voorrang meer te verlenen bij het toewijzen van woningen. Hoewel Nissewaard Lokaal achter de strekking van de motie stond, kon de partij er niet mee instemmen. Volgens de partij bleef de verplichting om statushouders te huisvesten staan en was er niet goed nagedacht hoe aan deze verplichting te moeten blijven voldoen.
Om die reden wil Nissewaard Lokaal nu van de verplichting om statushouders te huisvesten af. “We zien de wachtlijsten voor een sociale huurwoning in Nederland weer behoorlijk oplopen,” zegt fractievoorzitter Chris Hottentot. Uit onderzoek van RTL Nieuws in november vorig jaar bleken de wachttijden voor een sociale huurwoning op te lopen naar gemiddeld bijna negen jaar. “Dat is een duidelijk signaal dat er iets mis is met het woningenaanbod in Nederland. Hoe kunnen we dan nieuwkomers huisvesten, als we dat niet eens bij onze eigen inwoners kunnen,” vraagt Hottentot zich af.
De regering zadelt gemeenten op met het probleem dat zij zelf creëert door het huidige asielbeleid, stelt Nissewaard Lokaal. De partij wil met de motie daarom een signaal afgeven, door de regering te vragen de huisvestingsplicht te laten vervallen. Bovendien roept de partij op om de motie met andere gemeenten te delen in de hoop dat zij de motie ook aannemen en zich hiermee achter het signaal aan de regering scharen. “Hoe meer gemeenten meedoen, hoe sterker het signaal aan de landelijke overheid dat het huidige asielbeleid in een dichtbevolkt land als Nederland niet werkt,” besluit Hottentot.
Bijlage:
– Concept motie ‘Huisvesting Statushouders’
volgens mij heb ik ergens gelezen dat de provincie hier dwars ligt. De regering zegt dat de verplichtong tot huisvesting er niet is. Maar als dan de provincie een verplichting tot huisvesting oplegt, dan moeten we de provincie er op aanspreken.
De regering heeft aangegeven dat statushouders geen voorrang hoeven te krijgen bij het toewijzen van een sociale huurwoning. De provincie volgt dat besluit. Wel stelt het Rijk dat er onderdak moet worden geboden aan statushouders binnen 12 weken en de provincie heeft de uitvoerende taak hier namens het Rijk op toe te zien. Dat is waar het misgaat. Want waar laat je die statushouders als je deze niet huisvest in een sociale huurwoning? Vandaar dat wij willen dat de verplichting om deze groep te huisvesten van tafel gaat. Het is te makkelijk voor de Rijksoverheid om dit verplicht te stellen, zonder te kijken naar de gevolgen van het binnenhalen van meer vluchtelingen. Als het Rijk dit probleem creëert, dan mag het Rijk ook met een oplossing komen hoe dit probleem op te lossen. Bijv. een flinke zak geld voor gemeenten die bereid en ruimte hebben zijn om statushouders op te vangen.