Verbindingen maken

Een wat verwarrende titel voor een column. Ik vind hem wel heel pakkend voor wat ik er mee uit wil drukken. Wanneer het idee is ontstaan om Geervliet, Heenvliet, Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek, Oudenhoorn en Spijkenisse te laten fuseren tot een gemeente, weet ik niet. Per 1 januari 2015 ontstond er een nieuwe fusiegemeente met de naam Nissewaard. Een nieuwe gemeente bestaande uit een stedelijke gebied en zes dorpen met een landelijk karakter. Daar tussen een prachtig natuur- en recreatiegebied – De Bernisse – waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, vissen en zwemmen. Een gebied wat ook een buffer vormt tussen het stedelijke Spijkenisse en de zes kernen die een landelijk karakter hebben. Een gebied waar nog veel meer potentie inzit.

Elk van de genoemde dorpen heeft zijn eigen geschiedenis. Met mooie gebouwen die in sommige gevallen een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Voorne-Putten. Rij maar eens op de fiets door het centrum van Geervliet, Heenvliet, Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek of Oudenhoorn. Elk centrum ademt een eigen sfeer uit en als je buiten het centrum komt en je rijdt de polder in dan zie je pas hoe mooi de omliggende polders zijn. De saamhorigheid is groot en is er nog een ‘ons kent ons’-gevoel onder de inwoners. Een goed voorbeeld vind ik dat Oudenhoorn te kennen heeft gegeven dat zij als dorp liever bij Hellevoetsluis willen horen. Bij een stemming onder de inwoners van Oudenhoorn was 93% (als ik het goed heb) voor de fusie met Hellevoetsluis. Hoe ga je daar nu mee om? Ik zou zeggen goed luisteren en in gezamenlijkheid zoeken naar de juiste oplossing voor alle betrokken partijen. Op 29 oktober 2016 hebben wij als Nissewaard Lokaal op het parkeerterrein van de Albert Hein in Heenvliet gestaan. We hebben heel wat interessante gesprekken gevoerd waarbij de plaatsing van de windmolens elke keer aan de orde kwam. Een onderwerp wat nog steeds actueel is gezien de plannen van de Provincie. Wat ook regelmatig aan de orde kwam is het internet. Ik hoor u al vragen; het internet? Jazeker, het internet. In de buitengebieden zijn veel bedrijven gevestigd die zich bezig houden met veeteelt en landbouw of een combinatie van beiden. Buiten het feit dat ze een bedrijf moeten runnen hebben ze een hele administratie bij te houden en daarbij is het internet noodzakelijk. Maar wel snel internet en dat is waar Nissewaard Lokaal aandacht voor heeft gevraagd bij het college. Deze heeft er mee ingestemd om vraag en aanbod bij elkaar te brengen om zo snel internet in de buitengebieden te stimuleren.

Maar hoe kunnen we er nu achter komen wat er in de genoemde dorpen speelt? Daar komt nu mijn titel van deze column om de hoek kijken. Heel eenvoudig…………door verbinding met elkaar te maken. Verbinding maken door elkaar op te zoeken en met elkaar te onderzoeken wat de behoeften zijn. Om vervolgens te kijken hoe dit in de lokale politiek verweven kan worden. Na de oprichting van Nissewaard Lokaal hebben we ons eerst gericht op Spijkenisse, maar inmiddels is het tijd om de verbindingen te leggen met de zes kernen van Nissewaard. Hoe zie ik dit als voorzitter voor mij?
Ik wil de inwoners van de zes kernen dan ook uitnodigen om Nissewaard Lokaal te laten weten wat zij belangrijk vinden in het dorp waar zij wonen want elke van de zes kernen heeft zijn eigen behoeften en wensen. Nissewaard Lokaal vindt het zeer belangrijk om gezamenlijk te onderzoeken of deze behoeften en wensen zijn te realiseren. Natuurlijk zullen deze niet allemaal zijn te realiseren, maar als we met elkaar open en helder communiceren komen wel met elkaar een heel eind.

Er spelen natuurlijk genoeg problemen op Voorne-Putten. Denk hierbij aan de ontsluiting van het eiland via de aanleg van de A4-zuid en een volwaardig ziekenhuis wat alle zorg kan bieden die nodig is voor een groot verzorgingsgebied. De kansen en problemen die er liggen voor de middenstand in Spijkenisse en het aantal scholen in de kernen en Spijkenisse. Maar ook de niet al te rooskleurige financiële situatie van de gemeente Nissewaard en het plan van de provincie om verplicht windmolens te plaatsen die niet gewenst zijn op de plekken die de provincie voorstelt. Wat te denken van de op het laatst ingevoerde precariobelasting waarmee het huidige college de financiële nood wil verlichten.
Er zijn ook kansen. Denk hierbij aan de te realiseren nieuwbouw in Heenvliet waarbij een fietsenzaak, een supermarkt en een gezondheidscentrum worden gevestigd. En niet te vergeten de verplaatsing van de gefuseerde voetbalverenigingen. Wat ik zelf ook belangrijk vind is dat het grote aantal historische gebouwen wat staat in de zes kernen behouden blijft. Dat deze goed worden onderhouden en, indien nodig, dat bij de gemeente Nissewaard of de Provincie het historisch belang wordt benadrukt. Indien dat van belang is moet de monumentale status wordt toegekend.

Kansen genoeg. Het is belangrijk dat er wordt gedacht in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Dan kunnen we met elkaar mooie resultaten boeken. Dat zijn Geervliet, Heenvliet, Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek, Oudenhoorn en Spijkenisse dubbel en dwars waard.

Met vriendelijke groet,

Fred Seker
Bestuursvoorzitter Vereniging Nissewaard Lokaal

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *