Vervolg op ‘Van dorp tot stad’

In mijn eerste column heb ik het gehad over hoe Spijkenisse van dorp naar stad is gegroeid. Een stad met veel potentie, maar daar moeten we wel de nodige aandacht aan schenken. Spijkenisse was aangewezen als groeistad en die status is inmiddels veranderd. Spijkenisse heeft nu een beheerstatus. Beheren is natuurlijk een heel andere dimensie dan groeien. Groeien betekent plannen maken en bouwen. Beheren daarentegen betekent in de praktijk dat je gemeente, na een aantal jaren, er rekening mee moet houden dat een aantal zaken vervangen moeten worden. Denk hierbij aan het vervangen van bomen, speeltoestellen, rioleringen en wegen. Vervangen betekent ook dat je een spaarpotje moet maken, omdat je weet dat over een aantal jaren er toch uitgaven volgen. Eén van de problemen in Spijkenisse is dat de wijken redelijk dicht op elkaar zijn gebouwd. Daardoor ligt de vervangingscyclus dicht op elkaar. Dat betekent dat er in een korte tijdsspanne redelijk veel geld uitgegeven moet worden. Nu weten wij dat het reserveren (sparen) van geld om vervangingen te realiseren niet een van de sterkste punten is van het college en de voorgaande colleges. Het is natuurlijk heel erg goed voor je ego om een aantal prestigieuze bouwwerken neer te zetten, maar gezien de kosten die daar tegenover staan is de vraag of het niet wat soberder en doelmatiger had gekund. Als je kijkt naar de begroting die recentelijk is gepresenteerd moet je constateren dat er teveel wordt uitgegaan van inkomsten die niet zeker zijn. Dat kunnen we niet accepteren omdat de rekening niet bij de inwoners mag komen te liggen. Daarom heeft Nissewaard Lokaal ook tegen de begroting gestemd.

Er zijn wel een aantal positieve ontwikkelingen. Wat te denken dat Happy Italy zich in de Boekenberg gaat vestigen? Een hele goede ontwikkeling en zeker omdat zij een veertigtal jongeren uit onze regio aan een baan willen helpen. De jongeren doen werkervaring op en krijgen een opleiding waarmee ze zich verder kunnen ontwikkelen.
De nu leegstaande ruimtes worden gevuld en voor de uitstraling en de levendigheid van het centrum is het natuurlijk een enorme boost. Wat te denken van het voorstel van Nissewaard Lokaal om in de parkeergarage van Dirk van den Broek een kartcentrum / gamecentrum te vestigen? Dat zou in combinatie met de Oosterse Bazaar de levendigheid enorm vergroten. Bezoekers die dan komen zullen gebruik maken van de aanwezige parkeergarages. Als de gemeente Nissewaard de helderheid van geest heeft om de tarieven gunstig te houden, dan snijdt het bekende mes aan twee kanten. De inkomsten zullen stijgen waardoor de tekorten op de parkeergarages zullen dalen. Wat denkt u dat de gevolgen voor de ondernemers zullen zijn? Meer inkomsten maar ook meer ondernemers zullen zich vestigen in het centrum waardoor de leegstand af zal nemen.

Nu bestaat Nissewaard natuurlijk niet alleen uit Spijkenisse, maar ook uit de 6 kernen. En als je op de fiets zit, dan zie je hoe mooi het buitengebied is. Prachtige natuurgebieden en hele mooie dorpen. Elk dorp heeft natuurlijk zijn eigen behoeften en ik vind het zeer belangrijk dat daar ook aandacht aan wordt besteed. Dat heeft Nissewaard Lokaal gedaan. Ik kan wel stellen dat ik leuke gesprekken heb gehad met een aantal inwoners uit de kernen. Een van de onderwerpen was dat men graag een punt wil hebben waar de inwoners van de kernen hun paspoort, rijbewijs of vergunning aan kan vragen. Een stukje servicegerichtheid vanuit de gemeente Nissewaard naar de inwoners toe. Een prima idee en Nissewaard Lokaal heeft daarvoor een voorstel gedaan bij het college. Wat deelt de wethouder mee? Hij ziet geen noodzaak om een servicepunt in te stellen. Ik vindt dat een gemiste kans om te laten zien dat je de inwoners van de 6 kernen serieus neemt. Dit had dit een uitstekende kans geweest. Nissewaard bestaat uit een bijzonder mooi buitengebied met een aantal dorpen die gekoesterd moeten worden. Ook voor de ondernemers die in de buitengebieden hun ondernemingen hebben heeft Nissewaard Lokaal aandacht. Vandaar het voorstel om snel internet in de buitengebieden te realiseren.

Dit was mijn tweede column en ik kijk alweer uit naar de column van januari 2017. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en uitdagingen. Ik wens de inwoners van Nissewaard dan ook hele fijne en gezellige feestdagen toe.

Met vriendelijke groeten,

Fred Seker

2 gedachten over “Vervolg op ‘Van dorp tot stad’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *