Nissewaard Lokaal stemt tegen begroting 2017

Nissewaard Lokaal heeft tijdens de raadsvergadering van 9 november j.l. tegen de begroting voor 2017 gestemd. Volgens de partij bevat de begroting teveel onzekerheden waar de gemeente geen antwoord op heeft.
Zo wil de gemeente Nissewaard precario gaan heffen op kabels en leidingen. De verwachting is dat dit jaarlijks € 5 miljoen opbrengt. Het kabinet heeft echter besloten dat deze heffing niet meer mag en het is de vraag of Nissewaard onder de uitzonderingsregels komt te vallen.

Bovendien wil de gemeente de slechte financiële situatie van het huishoudboekje compenseren door de verkoop van erfpachtgronden. Het gemeentebestuur hoopt hiermee € 2,5 miljoen binnen te halen. “De vraag is echter of het college al dit geld ook binnen gaat krijgen,” stelt de partij. “Er wordt teveel gegokt door het college dat bepaalde bedragen binnenkomen.”

Risico’s
Indien deze risico’s worden meegenomen dan komt het weerstandsvermogen, het vermogen om financiële tegenvallers op te vangen, volgens Nissewaard Lokaal op het allerlaagste niveau. “Deze begroting is op papier sluitend, maar de risico’s dat bepaalde inkomsten niet binnenkomen zijn te hoog. Wat ons betreft gaat het college haar huiswerk opnieuw doen en komt het met een daadwerkelijk sluitende begroting,” zei fractievoorzitter Chris Hottentot.

Hoogmoed
Eerder dit jaar zei Nissewaard Lokaal al dat de slechte, financiële situatie een gevolg is van de bouwdriften van het college. “Hoogmoed komt voor de val,” zei Hottentot eind juni. “Een paar jaar geleden kon het niet op. We bouwden een theater van € 27 miljoen en dat maakt nu het verschil tussen het zijn van een gezonde of een armlastige gemeente.”

Uiteindelijk stemden alleen SP en Nissewaard Lokaal tegen de begroting voor 2017. De overige partijen konden ermee instemmen, waardoor de begroting voor 2017 toch is aangenomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *