‘Te snel van het gas af’

Volgens Nissewaard Lokaal moeten gemeenten te snel van het gas af. Dat stelde de partij bij de behandeling van de Energiestrategie 2050 voor de regio Rotterdam – Den Haag in de commissie Leefomgeving. Volgens fractievoorzitter Chris Hottentot van de partij is het logisch dat het leveren van Gronings gas wordt afgebouwd. “Maar er is nog voldoende gas beschikbaar in andere landen,” stelde Hottentot. “Bovendien is gas schoon. Er zijn zelfs landen die momenteel subsidie geven bij het afnemen van gas, maar wij willen er vanaf. Met alle negatieve gevolgen van dien.”

Nissewaard Lokaal staat niet negatief tegenover duurzame maatregelen. Het plaatsen van zonne-panelen en het isoleren van woningen zorgen uiteindelijk voor een lagere energierekening, waar bewoners ook van profiteren. Wel maakt Nissewaard Lokaal zich boos over zogenoemde ‘papieren exercities’.
“Inmiddels ligt biomassa onder vuur, omdat er gezonde bomen in de Verenigde Staten gekapt worden en deze met vieze, op stookolie varende, schepen naar Nederland worden gebracht. Omdat deze vervuiling niet in Nederland plaatsvindt, wordt het ineens schoon en duurzaam genoemd,” concludeert Hottentot. “Terwijl biomassa ook nog eens stikstof en CO2 produceert en minder energie oplevert als gas.”

Ook gaf Hottentot kritiek op de kobaltmijnen in Congo, waar grondstoffen worden gewonnen voor accu’s. De bodem is daar zwaar verontreinigd en er vindt kinderarbeid plaats. Daarnaast blijkt de oplossing voor gasloos wonen met warmtepompen, ook niet probleemloos. Zo kost warmte uit elektriciteit meer energie en leveren ze in bepaalde gevallen te weinig warmte. Zelfs windmolens komen steeds meer onder vuur te liggen. Ze leveren gezondheidsklachten op en lekken SF6, dat in 1992 in de Kyoto-akkoorden al benoemd werd als één van de zes te bestrijden broeikasgassen.

“Prima om een strategie te hebben en een visie op energiebesparing en duurzaamheid, maar wel binnen redelijkheidheid. Plannen doordrukken terwijl in sommige gevallen de effecten en kosten voor onze inwoners niet bekend zijn, dat gaat ons echt te ver,” vatte Hottentot zijn betoog samen.

1 gedachte over “‘Te snel van het gas af’”

  1. Waarom geen warmte gebruiken die vrij komt bij de productie processen in de Europoort en het botlekgebied, hier valt volgens mij beste wat te bereiken met betrekking tot de andere alternatieven!!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *