Nissewaard Lokaal wil meer duidelijkheid over de regels bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De partij ontving klachten van een inwoner die werd ontmoedigd om een traplift aan te vragen. Volgens de gemeente moest de betreffende bewoner maar verhuizen.
Opvallend, omdat een traplift al verkrijgbaar is tussen de €1700 en €2700 en een verhuisvergoeding een stuk hoger ligt. Mocht de betreffende bewoner dit niet willen en toch overwegen om een traplift aan te vragen, dan mocht er volgens de gemeente verder geen aanspraak gemaakt worden op andere zaken die met de WMO te maken hebben. Nissewaard Lokaal is hier verbaasd over. “De druk op de woningmarkt is al zo groot momenteel,” vertelt raadslid Tom den Daas. “Mensen overbieden momenteel om een woning te krijgen en de wachtlijsten voor de sociale huur zijn lang. Verhuizen is niet zomaar een optie. Zelfs niet met een vergoeding.”
Om die reden wil Nissewaard Lokaal van het gemeentebestuur weten wat het gemeentebeleid is bij WMO-aanvragen. “Enerzijds wordt van mensen gevraagd om zo lang mogelijk op zich zelf te blijven wonen en moeten woningen levensloopbestendig gemaakt worden, en anderzijds lijkt de gemeente er niet in te willen investeren,” concludeert De Daas.
De partij wil verder weten of het gemeentebestuur kennis heeft van het huidige ontmoedigingsbeleid en of de gemeente hier ook achter staat.
Bijlage:
– Schriftelijke vragen WMO beleid
Kan de gemeente er achter staan als je van 12 uur naar 6 uur word gezet minimum voor dagelijkse zorg voor een verstandelijke gehandicapte broer van 70 jaar wmo wegens bezuiniging?