Nissewaard Lokaal: “Alle kosten om van het gas af te komen op bordje inwoners”

“Alle kosten om van het gas af te komen, komen uiteindelijk op het bordje van de inwoners terecht,” dat zei Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal tijdens de raadsbehandeling van de RES 1.0. “Ofwel via belastingen, de energierekening of door hogere productiekosten bij bedrijven. Uiteindelijk rekenen zij al die kosten door.” De gemeenteraad besloot desondanks toch in meerderheid in te stemmen met de Regionale Energiestrategie. Dertig regio’s in Nederland, waaronder Rotterdam-Den Haag, moeten bij het Rijk plannen indienen hoe zij verduurzaming de komende jaren mogelijk gaan maken door van het gas af te gaan. Alleen PVV, VPN en Nissewaard Lokaal stemden tegen de huidige plannen.

Naast de hoge kosten ziet Nissewaard Lokaal ook nog veel problemen bij projecten die er op gericht zijn om van het gas af te gaan. Zo bleek ijsstadion Thialf alle zonnepanelen uit te moeten zetten om verzekerd te blijven. De premie van de brandverzekering steeg zoveel dat de kostenbesparing met de opbrengst van zonne-energie volledig teniet werd gedaan. Sterker nog, het ijsstadion moest geld bijleggen. Een beeld dat bij meer bedrijven naar voren komt.

Mislukt
In de wijk Transvaal Midden worden inwoners geconfronteerd met hogere energierekeningen. Hoewel zij zijn aangesloten op een collectief warmte-en koudeopslag, moesten zij fors bij betalen. Waar zij voorheen gemiddeld zo’n 200 euro terug kregen, moesten zij nu honderden tot duizend euro extra betalen. Ook in de Haagse wijk Spoorwijk klagen bewoners steen en been. In Tiel bleek een project om van het gas af te gaan zo erg mislukt, dat de woningen van ellende weer op het gasnet zijn aangesloten. In Purmerend is een project om 1276 woningen van het gas af te halen geannuleerd, vanwege een waslijst aan problemen. De kosten voor de aanleg stegen hierdoor gigantisch.

Gezondheidsschade
Naast kosten en problemen vreest Nissewaard Lokaal ook voor gezondheidsschade. Steeds meer artsen en onderzoekers waarschuwen voor problemen bij het plaatsen van windmolens te dicht op woningen. Eind maart waarschuwden meer dan 100 artsen de gemeente Amsterdam hier nog voor. Nissewaard Lokaal vreest ook dat er meer windmolens in de regio geplaatst zullen gaan worden. De gemeente Zoetermeer had onlangs een motie aangenomen om niet mee te werken aan een verkenning naar windmolens. Een motie van VPN om windmolens niet te dicht op woningen te plaatsen werd door de gemeenteraad van Nissewaard weggestemd. Alleen PVV en Nissewaard Lokaal steunden de motie.

Taak van raadsleden
“Het is de taak van raadsleden om zich in onderwerpen te verdiepen,” stelde Hottentot in de raad. “De gevolgen in kaart hebben en al oplossingen voorzien voor mogelijke problemen die kunnen ontstaan. Geen oplossingen is geen zekerheid en dat betekent dat een besluit wordt genomen op basis van onzekerheden en dus risico’s. Dat er dan ogenschijnlijk aan deze risico’s wordt voorbij gegaan vindt Nissewaard Lokaal eigenlijk schokkend.”

Op Voorne-Putten hebben tot nu toe de gemeenten Nissewaard en Hellevoetsluis ingestemd met de RES. Opvallend was dat de raad van Brielle er tegen was. Juist vanwege de problemen en hoge kosten. In de gemeente Westvoorne is de discussie uitgesteld. De gemeente besluit er binnenkort alsnog over.

9 gedachten over “Nissewaard Lokaal: “Alle kosten om van het gas af te komen op bordje inwoners””

  1. Te zot voor woorden. Zijn die mensen blind en/of doof. Alles wijst in de praktijk op het niet functioneren en giga prijsstijgingen waar de burger mee wordt geconfronteerd en zijn verder machteloos. Wordt wakker gemeenteraad.

  2. Mike piepenbroek

    Ook hier weer.overhaaste beslissing die kant nog wal steekt laat in elk geval weten welke partijen dit beleid steunen of uitdragen dan hoeven we hier ieg niet op te stemmen over tijdje

  3. Marius van Vliet

    Hierdoor komen gezinnen op straat en de bijstand en schulden.
    Wie stemt er nou voor?
    Ze willen een wit voetje halen bij het rijk.
    Ze kunnen het zelf wel betalen en denken niet de burgers.

  4. Het lijkt meer politiek punten scoren dan een kosten of klimaat project.
    Torenhoge kosten met nul komma nul terug verdien tijd.
    En gaat het klimaat erop vooruit? Dat valt te betwijfelen.

  5. Ik schrik bij het lezen van dit bericht. Ik blijf liever bij de situatie zoals die nu is. Zit niet te wachten op torenhoge rekeningen. Ik krijg ieder jaar geld terug van de energiemaatschappij en ben niet van plan om, door toedoen van de gemeente Nissewaard, bij te gaan betalen.

  6. L. van Utrecht

    Dit klinkt als een wederom overhaast besluit van mensen die amper weten waarmee ze bezig zijn. (Want welke wethouder heeft gestudeerd voor hetgeen hij/zij aanstuurt…) Hopelijk komt de gemeente met een onverwacht weldoordacht plan, maar ik vrees voor broddelwerk waar de burger weer de dupe van wordt.

  7. W. de Brouwer

    In de ons omringende landen wordt subsidie gegeven aan allen die zich op gas laten aansluiten, de “schoonste brandstof”.
    Nee we moeten voorop lopen, het kleinste landje met de grootste bek.
    Waarom kappen ze zoveel grote bomen, de filters voor onze zuurstof, ook in de, naar mijn mening, om de subsidie aangewezen natura 2000 gebieden???
    Hierdoor is het klimaatprobleem alleen groter geworden voor ons ooit zo mooie land.
    Van het gas af draagt 0,0004% misschien bij aan een schoner klimaat maar daar gaan dan eerst nog 10 jaar overheen.
    En wat te denken van onze minima, die kunnen dit nooit betalen…

  8. Ik woon in de wijk de Hoek en die willen ze als 1 van de eerste wijken van het gas hebben. Bij een eerste meeting hoorde ik de projectleider al heel vaak de worden warmtenet in zijn mond nemen. Ik heb zelf een koophuis en de verhouding is 40% koop en 60% huurwoningen. Ik denk dat als alle mensen in een koopwoni.ng nu eens tegen zijn dan hebben ze een giga probleem. In Hoogvliet betalen de mensen die op een warmtenet systeem zitten zich blauw. Dit komt omdat de prijsverhoging gekoppeld zit aan de gasprijs. Dus al wil je “milieubewust” bezig zijn dan word je hier op afgestraft. Al met al laat de boel de boel en zorgt dat groot vervuilers schoon worden. De huizen uit de jaren 80 zijn zonder een investering van +/- 40000 niet warm te krijgen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *