De regels om bomen te kappen worden niet aangescherpt. Dat besloot een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Nissewaard. Oppositiepartij Nissewaard Lokaal stelde in een motie voor om de regels rond de kapvergunning aan te scherpen. Nu zijn bomen met een stamdiameter van 70 cm, op een hoogte van 1.35 meter, kapvergunningsplichtig. Nissewaard Lokaal wilde dit aanscherpen tot 50 cm. De partij kreeg alleen steun van de PVV en de Volkspartij die de motie mede indienden. De motie was opnieuw ingebracht, nadat eerder werd gevraagd om de motie nader te bespreken in een themabijeenkomst.
Een aantal jaren terug heeft de gemeente Spijkenisse, met steun van coalitiepartij ONS, besloten om de kapvergunning juist te verruimen. Van 50 cm naar 70 cm. Met name, omdat de aanvraag voor een kapvergunning leidde tot problemen voor de gemeente en vertraging in de aanpak. Door de kapvergunning te verruimen zou er minder administratieve rompslomp zijn voor de gemeente, zo was de gedachte.
Strenger
Met het vergunningsplichtig stellen van de stamdiameter op 70 centimeter heeft de gemeente Nissewaard de soepelste regeling in de regio. In andere gemeenten zijn de normen veel strenger. Zo is op Goeree-Overflakkee elke boom vergunningsplichtig. Hellevoetsluis hanteert een stamdiameter van 30 centimeter. Opvallend is de regeling van de gemeente Brielle. Houtkap door de gemeente is vanaf 30 cm vergunningsplichtig, en voor inwoners vanaf 70 cm.
Onderzoek
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Wageningen wat is uitgevoerd in 2017 waarbij de kroonprojectie is gemeten staat Nissewaard op plek 335 van de 389 gemeenten die Nederland rijk is. Het gaat hierbij niet om het aantal bomen wat er staat, maar om de grote van de kroon. Uit onderzoek van ingenieursbureau Cobra Groeninzicht blijkt de gemeente Nissewaard de minste aantal bomen per inwoner te hebben op Voorne-Putten. Minder dan 1 boom per inwoner (zie kaartje in artikel).
Tegen
“We vragen nogal veel van de inwoners,” stelt raadslid Fred Seker. “Klimaatadaptatie, van het gas af gaan. Dan past het aanpassen van de stamdiameter bij het beleid van de gemeente. Immers een groene gemeente levert minder hittestress op en dat is van invloed op de gezondheid van inwoners.”
Een ruime meerderheid van de raad voelde hier niets voor. Zij vreesden vooral dat dit tot meer administratieve en financiële rompslomp zou leiden voor inwoners.
Je hebt muskusratten, rioolratten, bruine ratten, zwarte ratten; en je hebt de Gemeenteraad van Niksmeerwaard ….
Vinden ze het gek dat de afstand tussen politiek en bewoners oneindig is.
En maar hun zakkenvullen met het besodemieteren van de bewoners!
Toch heel fijn dat jullie hier aandacht voor hebben gevraagd.