Vragen over onbereikbare website rijnmondveilig.nl

Nissewaard Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld nadat de website rijnmondveilig.nl onbereikbaar bleek. Door een brand bij Esso werd maandagavond 21 augustus een NL-Alert uitgestuurd naar alle omwonenden rond de Botlek. De tekst luidde: “Grote brand met rook bij de Esso Botlekweg Rotterdam. Ramen en deuren sluiten en ventilatie uitzetten. De verwachting is dat verdere escalatie niet plaats vindt. Info via Rijnmondveilig.nl.” Vermoedelijk als gevolg van de vele internetbezoekers is de website er uit gevallen. “Onacceptabel,” vindt Nissewaard Lokaal.

Nadat de partij vorig jaar april schriftelijke vragen had gesteld over het uitvallen van Radio Rijnmond door een brand aan de zendmast in Rotterdam, antwoordde het college dat ‘er inmiddels een mix aan middelen is om inwoners uit deze regio te informeren’. De kern hiervan wordt gevormd door de website rijnmondveilig.nl. Nissewaard Lokaal vindt het ontoelaatbaar dat juist deze website daarom bij dit incident onbereikbaar was. Bovendien was de informatievoorziening, zodra deze bereikbaar kwam, veel summierder dan de externe nieuwssite Spieke. “Je mag verwachten dat een site die juist veel internetverkeer tegelijk te verwerken krijgt bij grote incidenten, ook zorgt dat de site hiertoe is uitgerust. Dat lijkt hier niet het geval te zijn geweest,” vermoedt fractievoorzitter Chris Hottentot.

Om die reden heeft Nissewaard Lokaal een aantal vragen op papier gezet. Zo wil de partij weten waarom er alleen is gekozen voor een NL-Alert en geen luchtalarm. Bovendien kreeg Nissewaard Lokaal meldingen dat mensen geen NL-Alert hebben ontvangen, terwijl zij wel eerdere testberichten kregen. Daarnaast wil de partij weten waarom Radio Rijnmond niet is ingeschakeld, nadat bleek dat de website de grote verkeersstromen niet aan bleek te kunnen. Een groep inwoners werd bovendien uitgesloten van cruciale informatie. Zo blijken er ouderen die geen weet hadden van de problemen die gisteravond hebben gespeeld.
Daarom wil Nissewaard ook weten welk communicatieprotocol er bestaat bij incidenten en wil de partij weten welke maatregelen er worden genomen om de website rijnmondveilig te allen tijde bereikbaar te houden.

Update 23-8:

Ook CDA en VVD hebben schriftelijke vragen ingediend over de brand bij Esso. Alle vragen zijn vandaag aan het gemeentebestuur gestuurd ter beantwoording.

Bijlage:
Schriftelijke vragen onbereikbaarheid website rijnmondveilig.nl
Schriftelijke vragen CDA inzake brand bij Esso
Schriftelijke vragen VVD inzake brand bij Esso

1 gedachte over “Vragen over onbereikbare website rijnmondveilig.nl”

 1. Ik was ook zeer verbaasd over feit dat er geen luchtalarm afging (Hoogvliet)
  Ditmaal wel een NL Alert terwijl die dikke zwarte rookwolk al dik een half uur voor mijn Deur hing!! maar mijn inziens hoort een NL Alert in de betreffende gemeentes ten alle tijden gekoppeld te gaan met het luchtalarm.
  Dit in verband met laat op de avond of s nachts slapende bevolking.
  Dan heeft een NL alert weinig nut als de meerderheid ligt te slapen met de telefoon uit,of stil of in een andere ruimte.
  Wat als er echt een keer snel gehandeld dient te worden bij een wel gevaarlijke gifwolk??
  Geluidswagens door de straten laten rijden?

  Waarbij ik gelijk tot het volgende punt kom,als men naar aanleiding van dit incident tot de conclusie komt dat een NL alert gekoppeld dient te gaan met het luchtalarm in het betreffende gebied om iedereen op korte termijn te waarschuwen voor ‘mogelijk’ gevaar hoe wil men dit dan in de toekomst gewaarborgd houden?
  Want men wil alle luchtalarm installaties binnen nu en een aantal jaar buiten gebruik gaan stellen cq weghalen!!
  Een niet echt hele slimme beslissing naar mijn inzien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *