Vragen over uitval calamiteitenzender

Nissewaard Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het uitvallen van de calamiteitenzender Radio Rijnmond. Op 30 maart j.l. ging de zender op zwart door een brand in de zendmast aan de Rotterdamse Waalhaven. Een back-up plan om de calamiteitenzender zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen leek er niet te zijn. Inwoners buiten Rotterdam zaten meerdere uren verstoken van informatie.

Nissewaard Lokaal vindt dit een zorgwekkende situatie. “Het Rotterdamse havengebied heeft een hoog risicoprofiel en daarom is de bereikbaarheid van een dergelijke zender van groot belang”, schrijft de partij in haar toelichting. Nissewaard Lokaal wil weten welke afspraken er zijn gemaakt om de calamiteitenzender in de lucht te houden bij incidenten. Verder wil de partij weten welke risico’s de regio liep op het moment dat de zender was uitgevallen. Daarnaast wilde zij weten welke oplossingen er waren om mensen in een noodgeval alsnog te bereiken.

Een positieve inbreng kwam van meerdere lokale radiozenders die het signaal van Radio Rijnmond meteen doorzetten via hun eigen frequentie. De regionale omroep LINQ heeft dit niet gedaan en de partij is benieuwd waarom dit niet is gebeurd. De partij ziet er wel een oplossing in om bij toekomstige incidenten het signaal van Radio Rijnmond door te zenden via de lokale omroepen. “Zo weten mensen altijd welke twee frequenties zij kunnen zoeken om op de hoogte te blijven bij incidenten”, zo stelt de partij. De partij hoopt dat hier op korte termijn afspraken over gemaakt kan worden met de betreffende zenders.

Bijlage:
Schriftelijke vragen Uitval calamiteitenzender

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *