Gemiste kansen en regeren is vooruitzien

Op woensdag 7 december heb ik als voorzitter van de vereniging Nissewaard Lokaal een raadsvergadering bijgewoond. Vooraf aan de raadsvergadering verwelkomt de burgemeester mij persoonlijk en heb een leuk gesprek met haar. Daarna vindt er een presentatie plaats over de beste debater 2016. Na enkele plichtplegingen gaat de raadsvergadering van start. Dan komt het amendement aan de orde welke Nissewaard Lokaal deze avond op de agenda heeft gezet.

Het voorstel is om de kosten voor het ophalen van grof vuil kosteloos te laten in 2017. Nu wil de gemeente € 21,50 te vragen voor de eerste m3 met een vervolgbedrag van €6,50 voor de volgende m3. Hier staat dan tegenover dat de reinigingsrechten op jaarbasis met ongeveer € 4,00 wordt verlaagd. Waar het vooral omgaat is dat de inwoners die het niet kunnen betalen en zelf kunnen vervoeren de rekening betalen om hun grof vuil op te laten halen. In de discussie die er op volgt wordt vooral terug gegrepen dat er een nieuw afvalbeleid is Nissewaard, waarbij het hergebruik voorop staat. De meeste inwoners van Nissewaard zijn bereid om hun afval op een zo verantwoordelijk manier te scheiden, maar er is ook afval wat dermate groot is dat de enige manier is om het op straat te zetten en door Reinis te laten ophalen. Dat is voor de inwoners van Spijkenisse gratis maar dat gaat per 1 januari 2017 veranderen. In de voormalige gemeente Bernisse is dat al jaren zo en dat heeft het college nu overgenomen.

Wel vreemd dat de gemeente Nissewaard zo kort voor de jaarwisseling de inwoners informeert over een kostenverhoging. Dat de inwoners er dan over verbolgen zijn is natuurlijk goed te begrijpen. Waar men ook niet bang voor is dat bijplaatsingen zullen plaats vinden als er grofvuil wordt aangeboden. Volgens de wethouder weet Reinis precies hoeveel grof vuil er wordt aangeboden en zullen zij de rest gewoon meenemen en proberen de bijplaatsers te achterhalen. Hiervoor zullen de GOA’s worden ingezet. Uit ervaring weet ik dat bijplaatsers zelden worden achterhaald dus dat betekent een extra kostenpost die Reinis gewoon doorberekent aan de gemeente Nissewaard. Tevens vertelde de wethouder dat de medewerkers van Reinis ook gewoon afval uit de achtertuin ophaalt als de bewoner dit zelf niet kan! Gratis nog wel dus waarom dan niet gewoon doorgaan met het gratis ophalen van grof vuil. Het amendement wordt niet aangenomen.

Het volgende is de motie van Nissewaard Lokaal om een onderzoek uit te voeren of een van de parkeergarages in Spijkenisse van bestemming kan worden veranderd en als bestemming een kartcentrum en/of gamecentrum kan worden. Dit in het licht bezien dat de gemeente Nissewaard elk jaar geld moet toeleggen op de exploitatiekosten van de parkeergarages. Stel je nu eens voor dat de parkeergarage aan het Kolkplein een kartcentrum wordt. Dit in combinatie met de vestiging van Happy Italy. Dat zou toch een enorme boost zijn voor het centrum van Spijkenisse. Doordat er meer bezoekers komen zal de bezettingsgraad van de overige parkeergarages stijgen en zo kan je dus spreken van een win-win situatie. Maar de raad ziet deze motie niet zitten want er zijn ontwikkelingen voor de omgeving van het Kolkplein. Denk hierbij aan de vestiging van Saturn waar een Oosterse markt in komt. De plannen zijn er, maar als het niet gerealiseerd kan worden om wat voor reden dan ook is er nog steeds een leegstand pand. Tevens wordt de komst van het Casino erbij gehaald, maar heeft dat tot op heden geleid tot een hogere bezetting van de parkeergarages? Het zijn in mijn optiek teveel aannames waar een aantal partijen mee schermen.

Een bekend spreekwoord is ‘regeren is vooruitzien’. Kansen zien die de levendigheid van het centrum van Spijkenisse vergroten levert aan heel veel kanten voordeel op. Denk hierbij aan de lokale ondernemers en de gemeente Nissewaard (de bezettingsgraad van de parkeergarages zal toenemen en dat levert meer inkomsten op). Ook de combinatie met de nieuwe wijk de Haven waarin een jachthaven wordt gerealiseerd zou een juist een reden zijn om een van de parkeergarages te veranderen in een kartcentrum of/en gamecentrum. Jammer dat de raad dit niet inziet en men vast houdt aan de aannames die wellicht niet realistisch zijn. Met andere woorden denk eens OUT OF THE BOX!!!!!!!!!!!

Nissewaard Lokaal ziet wel kansen vandaar de motie. We laten ons niet ontmoedigen en zullen ons blijven inzetten voor alle inwoners van Nissewaard omdat zij dit verdienen en wij wel luistern naar geluiden die er spelen bij de inwoners.

Fred Seker
Voorzitter
Nissewaard Lokaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *