Een ongemakkelijke waarheid: Bestaat duurzame energie eigenlijk wel?

Vorige week kwam hij uit. De nieuwe documentaire van Michael Moore; Planet of the Humans. De belangrijkste vraag? Hoe duurzaam is duurzame energie? In 1 uur en 40 minuten wordt dat uitgelegd. Dit is totaal niet duurzaam. Om de energiebehoefte te blijven garanderen is naast zon- en windenergie, altijd een ondersteunende energiestroom nodig dat bestaat uit grijze energie. Zoals steenkool. Alleen aan dat feit wordt nog wel eens voorbij gegaan, als klimaatactivisten pleiten voor duurzame energie. Zelfs landen die zeggen behoorlijk duurzaam te zijn blijken in meer dan de helft van de gevallen, alsnog afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Ook het winnen en fabriceren van zonnepanelen e.d. blijkt verre van duurzaam. Er zijn fossiele stoffen nodig om deze zaken te creëren en het fabricageproces vraagt ook veel fossiele energie. Bovendien bleken de ideaalbeelden die vooraf gecreëerd werden rond zonneparken niet te kloppen. Het leverde amper banen op, fabrieken die zogenaamd op zonne-energie draaiden, werden gewoon gevoed via het elektriciteitsnet en één van de eerste velden was niet meer werkzaam en gewoon verlaten. Netjes en duurzaam ontmantelen was er ook niet bij.

Daarnaast wordt in de documentaire ook stil gestaan bij het winnen van energie uit biomassacentrales. Naast het feit dat er bomen worden gekapt in plaats van dat er met resthout wordt gewerkt, was er meer aan de hand. Zo bleek uit meting van de uitstoot van een van de biomassacentrales, dat er rubberresten van autobanden waren toegevoegd aan het verbrandingsproces. Waarom? Omdat bomen, zowel nat als droog hout, niet heet genoeg worden bij verbranding om de juiste hoeveelheid energie op te brengen.

In de zogenaamde strijd om het milieu mag de echte waarheid kennelijk verbogen en verzwegen worden. Nissewaard Lokaal zal echter altijd kritisch blijven kijken naar milieumaatregelen en zaken die onze inwoners duizenden euro’s kunnen gaan kosten. Zonder zekerheid op effectiviteit zullen wij deze per definitie altijd afwijzen. De Nederlandse overheid heeft gemeenten opgedragen om van het gas af te gaan en hiertoe met plannen te komen. Nissewaard Lokaal zal zich blijven verzetten tegen dit onzalige plan en zal hiertoe met argumenten de gemeenteraad van Nissewaard proberen te overtuigen hetzelfde te doen.

Chris Hottentot
Nissewaard Lokaal

P.S. Bekijk de documentaire hieronder.



1 gedachte over “Een ongemakkelijke waarheid: Bestaat duurzame energie eigenlijk wel?”

  1. De bevolking van deze aarde is te groot geworden. De landen die aan geboortebeperking hebben gedaan, hebben niets ermee bereikt want opeenvolgende regeringen wilden toch dat het bleef groeien.
    Waarom? Voor de economie voor het grote geld voor een kleine groep.
    Ieder land kan zelfvoorzienend zijn, wil je goed voor het milieu zijn dan MOET je zelfvoorzienend zijn, in ieder geval voor het overgrote deel.
    Ook zal de mens meer tevreden moeten zijn, De huizen wat kleiner, weg met cv, één kamer verwarmen, met fossiel brandstof, wat hout dat direct vervangen wordt.
    Het kán allemaal, maar dan moet het land willen. Dan moet globalisering ophouden, maar krijg dat er maar eens door. Rechts denkt aan welvaart en centjes en links…tja.. denken die eigenlijk wel eens? Zo
    maar een vraag 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *