Nissewaard Lokaal is meer dan lokaal

Provinciale samenwerking lokale partijen

Nissewaard Lokaal is meer dan alleen een lokale partij. De partij heeft in de afgelopen maanden samenwerking gezocht met diverse fracties van lokale partijen. Samen vormen zij de Verenigde Lokale Partijen Zuid Holland (VLPZH). Het doel? Te komen tot een provinciale partij om de lokale belangen in de provincie te behartigen. Dit is afgesproken in de algemene ledenvergadering van VLPZH op 18 november jl. Zuid-Holland is één van de laatste provincies waar nog geen lokale samenwerking plaatsvindt. De partijen willen dat gaan veranderen.

De provincie besluit over steeds meer zaken die plaatselijk veel effect hebben. Hierbij valt te denken aan de besluitvorming rond windmolens of het aanpakken van Chemours vanwege vervuiling van GenX in het drinkwater. Ook voor de aanleg van de zwaar gewenste A4-zuid is de provincie een belangrijke partner. Helaas strekt de invloed van de meeste lokale partijen tot de gemeentegrenzen.

Van onderaf beïnvloeden
De betrokken lokale partijen willen dit veranderen. “De kracht om als lokale partijen in de provincie te willen komen ligt in het feit dat we van onderaf besluitvorming kunnen beïnvloeden,” zegt fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. “De problemen die lokaal spelen kunnen wij ter sprake brengen en agenderen in de provincie. Dit in tegenstelling tot landelijke partijen die vaak van bovenaf opgelegd krijgen welke besluiten genomen moeten worden. De lokale belangen worden hier in vergeten. Daar willen wij samen voor opkomen.”

De provinciale partij voor lokale partijen, VLPZH, bestaat nu uit een harde kern van de lokale partijen Democratische Liberalen Wassenaar, Gemeentebelangen Pijnacker- Nootdorp, Inwonerspartij Rozenburg, Nieuw Lisse, Zó! Zoetermeer en Nissewaard Lokaal.

Opkomen voor lokale inwoners
Hoe meer lokale partijen zich na de raadsverkiezingen aansluiten bij de VLPZH, hoe meer invloed de partijen kunnen krijgen in de provincie. “Met een brede lokale achterban kunnen we echt opkomen voor onze lokale inwoners”, stelt partijvoorzitter Fred Seker van Nissewaard Lokaal vast.

2 gedachten over “Nissewaard Lokaal is meer dan lokaal”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *