Nissewaard Lokaal blij met meer lucht voor bijstandsgerechtigden

Nissewaard Lokaal is blij dat het gemeentebestuur heeft besloten om bijstandsgerechtigden meer financiële ruimte te geven. Sinds 1 oktober is het bijstandsgerechtigden toegestaan om tot maximaal € 1200 per kalenderjaar aan giften ontvangen, zonder dat ze op hun uitkering gekort worden. Bovendien wil de gemeente een uitkering niet meer korten vanwege de kostendelersnorm, als dit tot schrijnende situaties leidt. De gemeente gaat actief maatwerk verrichten en bekijkt de komende tijd bij iedereen, bij wie de kostendelersnorm wordt toegepast, of een uitzondering in hun situatie geoorloofd is.

Fractievoorzitter Koos Smeding van Nissewaard Lokaal is blij met deze stap van het gemeentebestuur. “Al in februari van dit jaar, voor de verkiezingen, vroegen wij het gemeentebestuur al om de leeftijd voor de kostendelersnorm te verhogen naar 28 jaar,” vertelt Smeding. “Maar een raadsmeerderheid voelde hier niets voor. De partijen wilden vooral wachten op landelijk beleid, omdat er in het regeerakkoord was opgenomen dat het Rijk per 1 januari 2023 een wetswijziging wil doorvoeren.”

De kostendelersnorm was voor Nissewaard Lokaal een belangrijk punt tijdens de onderhandelingen tussen ONS, PvdA en Nissewaard Lokaal. Dat vertelde Nissewaard Lokaal tijdens de raadsvergadering in april, nadat meerdere partijen in de nieuw gekozen raad alsnog aandrongen op maatregelen.

Belangrijkste doelen
“We zijn blij dat het gemeentebestuur op zo’n korte termijn al één van de belangrijkste doelen uit het coalitieakkoord heeft weten te realiseren,” zegt Smeding. “Zeker nu veel mensen het financieel moeilijk hebben. Daarom is het ook fijn dat de vrijstelling van giften tot €1200 vanaf nu is ingegaan. Dit geeft minima tenminste wat lucht.”

Noodfonds
Als blijkt dat de wettelijke uitzonderingen vanaf 1 januari 2023 onvoldoende zijn, dan blijft de gemeente maatwerk toepassen. Nissewaard Lokaal hoopt op korte termijn ook andere inwoners te kunnen helpen. Daarom heeft de partij in september een, bijna raadsbreed, ingediende motie ondersteund om te kijken of er een noodfonds Energiecrisis kan worden gerealiseerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *