Kostendelersnorm onderwerp van gesprek in onderhandelingen

“Dank voor de steun in de rug tijdens de onderhandelingen over de kostendelersnorm”, zei fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal. Vier partijen, Belang van Nissewaard, VOOR Nissewaard, GroenLinks en Jong Nissewaard hadden een motie ingediend om de leeftijd voor de kostendelersnorm te verhogen naar 28 jaar. Een motie die in februari nog door Nissewaard Lokaal was ingediend, maar het niet haalde.

Door het verhogen van de leeftijd kunnen jongeren langer thuis blijven wonen, zonder te hoeven bijdragen aan het huishouden. Veel jongeren verdienen net genoeg voor zichzelf of sparen voor later. Een bijdrage vragen zou dan inbreuk hebben op de financiële vrijheid van die jongeren.

Het verhogen van de leeftijd bij de kostendelersnorm is onderdeel van de onderhandelingen tussen ONS, PvdA en Nissewaard Lokaal, vertelde Hottentot aan de indienende partijen. Daarover nu een motie aannemen zou het mogelijke resultaat in de onderhandelingen kunnen schaden. Hij vroeg daarom om de motie een maand uit te stellen en te wachten op het coalitieakkoord, dat komende maand wordt verwacht.

Nu een motie indienen betekent ook dat deze later niet opnieuw in stemming kan worden gebracht, zodra deze wordt verworpen. “Dat zou zonde zijn,” stelde Hottentot. Desondanks wilde de gezamenlijke partijen de motie toch doorzetten met als gevolg dat deze door een ruime raadsmeerderheid werd weggestemd. “Je moet een broedende kip niet storen,” zei Hottentot daarover.

Een motie om minima maximaal €1200 per jaar te laten bijverdienen werd om dezelfde reden ook afgewezen. Ook hierover wordt nog onderhandeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *