Raad wil leeftijdgrens inwonende kinderen minima niet oprekken naar 27 jaar

Er komt geen oprekking van de leeftijdsgrens voor inwonende kinderen bij minima. De gemeenteraad van Nissewaard heeft in meerderheid tegen de motie kostendelersnorm gestemd van Nissewaard Lokaal. In de motie vroeg de partij om de leeftijdsgrens op te rekken naar 27 jaar.

Een raadsmeerderheid voelde hier echter niets voor. Zij gaven aan dat er in het regeerakkoord is opgenomen om dit per 2023 landelijk te regelen. “Over tien maanden is het al zover,” gaf D66 raadslid Ellen Slachter aan. Andere raadsleden volgden haar daarin. Fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal hield de aanwezigen voor dat er nog niets vaststaat. “Bovendien kan 2023 ook betekenen december 2023 en dan moeten we nog ruim 20 maanden wachten. Daarnaast is tien maanden wachten voor minima gewoon een lange tijd.”

VVD-wethouder Igor Bal kon zich ook niet vinden in de motie. Volgens Bal zijn eerdere gemeenten die hier een proef mee zijn gestart ‘onrechtmatig aan het wandelen’. Oftewel, ze houden zich volgens de wethouder niet aan de wet. “Waarom moeten we bovendien hier het wiel uitvinden, als het Rijk straks met maatregelen komt,” vroeg hij de aanwezige raadsleden.

Volgens Nissewaard Lokaal was een overbruggingsrisico het minst haalbare om voor te gaan in het belang van de minima. Zeker als het Rijk in 2023 met regels zou komen. Desondanks bleef een raadsmeerderheid tegen de motie. Alleen PVV, LieverLinks, Belang van Nissewaard, LOB, Lijst Wildeboer en Nissewaard Lokaal konden instemmen met de motie. ONS en de landelijke partijen D66, VVD, PvdA, CU/SGP en CDA stemden tegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *