Kansen voor Oudenhoorn, slecht nieuws voor Nissewaard

Er zijn nog kansen voor Oudenhoorn om toegevoegd te worden aan Hellevoetsluis. Dat valt te lezen in het AD/Rotterdams Dagblad van zaterdag 17 december jl. Volgens provinciebestuurder Rogier van der Sande (VVD) moet ‘Nissewaard met een verdomd goed verhaal komen’. Eerder was een overgang naar Hellevoetsluis afgeketst, omdat de gemeente Nissewaard daar als compensatie € 25 miljoen voor vroeg. Veel te duur, vond Hellevoetsluis.

Van der Sande zei in het gesprek met de Oudenhoornaars dat die berekening niet klopt. Hij heeft de situatie samen met Hellevoetsluis, Nissewaard én het ministerie opnieuw berekend. Daaruit kwam een lager bedrag. Volgende week wil de gedeputeerde in overleg met beide gemeenten. “En als zij er dan niet uitkomen, beslissen wij,” liet hij dreigend weten.

Het goede nieuws voor Oudenhoorn betekent ook slecht nieuws voor de gemeente Nissewaard. De gemeente loopt hiermee inkomsten mis en dreigde al dat bij een vertrek van Oudenhoorn er voor de andere inwoners van Nissewaard een belastingverhoging te wachten staat. Van der Sande benadrukt dat Nissewaard ‘z’n eigen broek moet ophouden’: “Het mag niet afhankelijk zijn van de inkomsten uit Oudenhoorn.”

Nissewaard Lokaal heeft hier vanaf het begin voor gewaarschuwd. De partij adviseerde destijds om inkomsten uit Oudenhoorn buiten de reguliere begrotingsberekeningen te houden, ‘anders word je er afhankelijk van’. Het is nog niet bekend wat een overgang betekent voor de, toch al, slechte financiële situatie van de gemeente Nissewaard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *