Koude kermis voor Oudenhoorn

Inwoners van Oudenhoorn kwamen afgelopen dinsdag 24 november van een koude kermis thuis. Een meerderheid van de raad lijkt het college te steunen om de besprekingen met Hellevoetsluis af te breken. ONS en CDA zijn hierin het duidelijkst. Coalitiepartner VVD heeft haar standpunt nog niet bekend gemaakt. De partij gaf wel al aan geschrokken te zijn van de hoge kosten. De collegepartijen lijken steun te krijgen van D66 en SP.

Volgens eigen berekeningen kost het de gemeente Nissewaard € 1,6 miljoen per jaar om Oudenhoorn af te staan. Om het verlies voor de komende 30 jaar op te vangen vroeg Nissewaard ruim €25 miljoen van Hellevoetsluis. Volgens de gemeente Hellevoetsluis staat er een kortere periode voor. Bovendien kwam deze gemeente op een kleiner tekort. Hellevoet was bereid een bedrag van €4 tot 6 miljoen uit te trekken.

Woordvoerders van de Hoornse Hoofden drongen aan op een onafhankelijke partij om de kosten en de beoogde termijn te laten doorrekenen. Nissewaard Lokaal stelde ook voor om een mediator in te zetten. Bij voorkeur de provincie Zuid-Holland, die als overheidsorgaan kennis heeft van overheidsbegrotingen. VVD en ONS wezen dit af.

“Als je een scheidsrechter instelt, dan vertrouw je de cijfers van het college niet”, zei ONS-fractievoorzitter Jan van Dijk. Hiermee lijken de inwoners van Oudenhoorn aan het kortste eind te trekken. Het wrange voor de inwoners is dat zij in meerderheid op de partijen hebben gestemd die nu tegen zijn, terwijl volgens hen in verkiezingstijd beloofd was dat zij over mochten naar Hellevoetsluis na de fusie. Van de 399 stemmen in Oudenhoorn ontvingen de VVD (143 stemmen), CDA (43), ONS (32), D66 (6) en SP (5) op basis van verkiezingsbeloften samen een meerderheid van 229 stemmen. Een meerderheid die de inwoners van Oudenhoorn flink in de kou laat staan, nu de inwoners vragen om boter bij de vis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *