Forse financiële tegenvallers voor gemeente Nissewaard

De gemeente Nissewaard loopt forse financiële klappen op. De gemeente rekende zich bij voorbaat al rijk door precario te willen heffen op kabels en leidingen. Op deze manier wilde de gemeente in de komende tien jaar €50 miljoen aan belasting binnenharken. Minister Plasterk stak daar een stokje voor. Alleen gemeenten die dit voor 10 februari 2016 al hadden doorgevoerd mogen dit de komende tien jaar nog heffen, schrijft het AD/Rotterdams Dagblad. De gemeenteraad van Nissewaard heeft pas op 6 april hierover besloten.

Tijdens de begrotingsbehandeling afgelopen november werd duidelijk dat de gemeente Nissewaard voor 2017 hoopte om € 1,2 miljoen bij te schrijven door de heffing van precariobelasting. Nissewaard Lokaal stemde tegen, omdat de inkomsten uit precario onzeker waren. De partij krijgt nu gelijk. Nissewaard Lokaal bekritiseerde het college, omdat er geen plan B lag. Terwijl al vanaf het begin duidelijk was dat het onzeker was of precario wel geheven kon worden. Voor 2017 heeft dit nog geen effect op de begroting, omdat voor hetzelfde bedrag inwoners gecompenseerd zouden worden voor deze verhoging. Dit lijkt nu ook van de baan. Vanaf 2018 en verder moet Nissewaard een jaarlijks gat van €5 miljoen op de begroting zien te vullen.

Spaarpot
Er zijn meer financiële tegenvallers. Uit de tweede Tussenrapportage 2016, die woensdag 7 december wordt besproken in de raad, blijkt dat de gemeente negen ton moet interen op de gemeentelijke spaarpot; de Algemene Reserve. Deze komt hiermee op een schrikbarende €7,5 miljoen, terwijl een gezonde spaarpot zo’n €25 á €30 miljoen moet bevatten.

Exorbitante uitgaven
De gemeente staat er door exorbitante uitgaven in afgelopen jaren financieel slecht voor. In juni zei Nissewaard Lokaal nog over de eerdere bouwdriften van de gemeente: “Hoogmoed komt voor de val. Een paar jaar geleden kon het niet op. We bouwden een theater van € 27 miljoen en dat maakt nu het verschil tussen het zijn van een gezonde of een armlastige gemeente.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *