Gemeente klopt €50 miljoen uit zak inwoners

De gemeente Nissewaard klopt de komende tien jaar in totaal €50 miljoen uit de zak van de lokale en regionale inwoners. Dat stelde Nissewaard Lokaal tijdens de raadsvergadering van 6 april j.l. Daar sprak de raad over het collegevoorstel om de komende 10 jaar precariobelasting te gaan heffen op kabels en leidingen die onder de grond zitten. Een belastingconstructie die kabinet en Tweede Kamer per 2017 willen verbieden. Daarom wil de gemeente nog dit jaar het voorstel doorvoeren, zodat de komende 10 jaar hierover nog belasting kan worden geheven.

Volgens de beleidsstukken van de gemeente wordt precarioheffing doorberekend aan de klanten van Stedin en Evides. Waar Stedin deze belasting verrekend aan klanten in het gehele verzorgingsgebied, daar berekend Evides de kosten door aan de inwoners van de betreffende gemeente. Inwoners van de gemeente Nissewaard gaan daardoor per jaar €30 meer betalen aan Evides. “En dat is een verkapte belastingverhoging”, stelde Nissewaard Lokaal in de raad.

Volgens een notitie van wethouder Mijnans zijn de ambtelijke kosten voor de ondergrondse kabels en leidingen zo’n €300.000. Tegelijkertijd, rekende hij voor, ontvangt de gemeente bij de heffing van precariobelasting €5 miljoen per jaar. “Over een periode van 10 jaar is dat dus €50 miljoen euro. Terwijl de kosten in dezelfde periode slechts €3 miljoen zijn. Dat staat totaal niet in verhouding”, zei fractievoorzitter Chris Hottentot. “Van die €47 miljoen kunnen we dan wel die prestigeprojecten afbetalen. Dan weten we meteen waar dat geld heen moet.”

Uiteindelijk stemde een raadsmeerderheid van ONS, PvdA, VVD, SP, CDA, LOB en D66 in met de leidingenverordening en de bijbehorende precarioheffing.

1 gedachte over “Gemeente klopt €50 miljoen uit zak inwoners”

  1. Ze weten in de gemeenteraad dat het verboden gaat worden en dus illegaal word. Het zijn dus slecht voorbeeld gevende potentiële boeven die eigenlijk van het volk stelen. Na 10 jaar zijn ze gewend aan die inkomsten en die vallen na die 10 jaar dus weg. Wat gaat er dan komen…..?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *