Tevreden met zelfbewoningsplicht

Nissewaard Lokaal is tevreden dat de Gemeente Nissewaard de zelfbewoningsplicht uiteindelijk heeft ingevoerd. De partij vraagt al langer om maatregelen tegen opkopers van woningen. Nissewaard Lokaal was zelfs de eerste partij die het probleem aan de kaak stelde in de gemeenteraad.

De gemeente Nissewaard maakte deze week bekend de zogenoemde zelfbewoningsplicht voor alle nieuw te bouwen woningen tot de Nationale Hypotheek-grens (NHG-grens) in te voeren. Deze maatregel verplicht kopers van nieuwbouwkoopwoningen om daar ook zelf te gaan wonen. Zo biedt de gemeente starters, senioren en middeninkomens op de woningmarkt meer kansen op een betaalbare nieuwbouwwoning. Personen die deze woningen opkopen en vervolgens verhuren, weert de gemeente op deze manier van de woningmarkt. Het invoeren van de zelfbewoningsplicht was één van de doelen uit het coalitieakkoord van ONS, PvdA en Nissewaard Lokaal.

In bestaande wijken zet de gemeente zich ook in op het voorkomen van onwenselijk kamerverhuur. Huisjesmelkers die kamers willen verhuren moeten een vergunning aanvragen bij de gemeente. Aan inwoners die overlast ervaren en twijfelen of er wel een vergunning is afgegeven, adviseert de partij om contact op te nemen met de gemeente. Deze kan dan zonodig handhavend optreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *