Tandenknarsend akkoord

Tanden knarsend en met tegenzin moest Nissewaard Lokaal akkoord gaan met een miljoenenkrediet voor de eerste fase van Haven-Zuid*. In deze fase wordt de haven gedempt, worden kommen gegraven en damwanden geslagen. In de commissie Leefomgeving twee weken geleden gaf de partij al aan grote moeite te hebben met het hoge krediet. In tegenstelling tot D66, die tegen stemde, ging Nissewaard Lokaal wel akkoord in de raad van 5 oktober j.l. Al was het tandenknarsend en met de rug tegen de muur.

Volgens Nissewaard Lokaal is het niet meer mogelijk om met enige redelijkheid tegen het voorstel te zijn. Het alternatief is faillisement van de gemeente. Als gevolg van de jarenlange spilzucht moest de partij in juli daarom nog van standpunt wijzigen rond bouwen in Spijkenisse. Nissewaard Lokaal was altijd tegen.

Dramatische stand
De oorzaak voor deze koerswijziging is de dramatische stand van de gemeentelijke schatkist. Daarnaast zijn regels vanuit het Rijk gewijzigd. Al jaren heeft de gemeente gronden die ze wil ontwikkelen, voor hoge grondprijzen in de boeken staan. Het Rijk eist nu dat deze gronden worden ontwikkeld. Zo niet, dan moeten de prijzen in de boeken omlaag. En dat blijkt onmogelijk. De totale grondprijzen omlaag brengen kost € 15 á 20 miljoen. Meer geld dan de gemeente aan reserves heeft. Per 1 januari 2017 slechts € 9,1 miljoen. “Het alternatief is belastingverhoging. En daar zit helemaal niemand op te wachten,” zei Chris Hottentot in juli namens Nissewaard Lokaal.

Verkeerde keuzes
Nissewaard Lokaal baalt van de keuze, maar kon niets anders. “Besef dat deze problemen zijn ontstaan door keuzes van vorige gemeentebesturen, die zich bij voorbaat rijk rekenden. Niet in de laatste plaats door het bestuur van ONS, VVD en CDA, dat in 2011 besloot om, ondanks de slechte economische situatie, toch een theater van €27 miljoen neer te zetten. Die €27 miljoen maakt nu het verschil tussen het zijn van een gezonde gemeente of een gemeente die aan de afgrond staat”.

*En niet zoals AD/Rotterdams Dagblad schreef ‘moeiteloos akkoord ging’.

1 gedachte over “Tandenknarsend akkoord”

  1. Erg jammer dat dit moest, er worden gebouwen hier neer geknald die nagenoeg onverhuurbaar c.q. onverkoopbaar zijn, waren het eerste betaalbare woningen
    de prijzen zijn dus danig verhoogd dat het voor veel mensen niet meer haalbaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *