Dilemma: met tegenzin voor woningbouw

Nissewaard Lokaal kan niet langer tegen woningbouw zijn. Dit is het gevolg van de jarenlange spilzucht van het huidige gemeentebestuur, bestaande uit ONS, VVD en CDA. Dit vertelt Nissewaard Lokaal woensdagavond tijdens de behandeling van de Kadernota voor 2017. De financiële situatie dwingt de partij met flinke tegenzin tot het kiezen van de minst slechte oplossing.

“Uiteraard zijn we hier niet blij mee”, vertelt fractievoorzitter Chris Hottentot. “Woningen bouwen betekent immers meer inwoners en meer verkeer voor onze toch al kwetsbare infrastructuur. Daarnaast vragen we ons af of de verkopen wel gehaald worden als je veel gaat ontwikkelen. Het ene project kan concurreren met het andere. Bovendien heeft geen enkel woningbouwproject de laatste jaren de planning gehaald.”

Belastingverhoging
De oorzaak voor deze koerswijziging is de dramatische stand van de gemeentelijke schatkist. Daarnaast zijn regels vanuit het Rijk gewijzigd. Al jaren heeft de gemeente gronden die ze wil ontwikkelen, voor hoge grondprijzen in de boeken staan. Het Rijk eist nu dat deze gronden worden ontwikkeld. Zo niet, dan moeten de prijzen in de boeken omlaag. En dat blijkt onmogelijk. De totale grondprijzen omlaag brengen kost € 15 á 20 miljoen. Meer geld dan de gemeente aan reserves heeft. Per 1 januari 2017 slechts € 9,1 miljoen. “Het alternatief is belastingverhoging. En daar zit helemaal niemand op te wachten,” concludeert Hottentot.

Verkeerde keuzes
De partij baalt ervan om het standpunt te moeten wijzigen, terwijl de infrastructuur verre van optimaal is. “Besef echter dat deze problemen zijn ontstaan door keuzes van vorige gemeentebesturen, die zich bij voorbaat rijk rekenden. Niet in de laatste plaats door het bestuur van ONS, VVD en CDA, dat in 2011 besloot om, ondanks de slechte economische situatie, toch een theater van €27 miljoen neer te zetten. Die €27 miljoen maakt nu het verschil tussen het zijn van een gezonde gemeente of een gemeente die aan de afgrond staat”, concludeert Hottentot

Mochten zich betere oplossingen voordoen, dan zal Nissewaard Lokaal deze overwegen.

2 gedachten over “Dilemma: met tegenzin voor woningbouw”

  1. wim van ekelenburg

    die 9.1 miljoen per 01-01-2017 is volgens mij exclusief de precariorechten die per doe datum worden geheven en 5 miljoen per jaar gaan opleveren en hoeft er geen belastingverhoging te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *