Stedin: Onnodig hoge kosten door precario-belasting

Stedin heeft eerder dit jaar al gewaarschuwd voor onnodige verhoging van de energierekening door de precariobelasting die gemeenten invoeren. Precario is een heffing aan bedrijven voor voorwerpen onder, op of boven de gemeentegrond. Doordat de landelijke overheid precariobelasting wil afschaffen, hebben verschillende gemeente nog snel de belasting op kabel en leidingen snel ingevoerd. In Nissewaard is dinsdagavond ook besloten om voor een periode van 10 jaar de belasting te gaan heffen. Elke klant betaalt daardoor onnodig ruim 15 euro extra via de energierekening aan heffende gemeenten. Voor 2016 verwacht Stedin nog eens een verdubbeling van deze oneigenlijke belasting op kabels en leidingen. Omdat steeds meer gemeenten precario invoeren, komt dit neer op gemiddeld €30,- per klant in 2016.

Netbeheerders rekenen deze kosten door aan hun klanten. Evides rekent dit door naar alle afnemers in de gemeente, maar Stedin rekent het door aan de klanten in het gehele verzorgingsgebied. Ook aan mensen die in een gemeente wonen of werken die geen belasting op de elektriciteitskabels en gasleidingen heft. Deze klanten betalen dus ook mee via hun energierekening. In totaal wordt er in Nederland honderdvijftig miljoen euro precario opgelegd aan netbeheerders. De precarioheffing zal er toe leiden dat de bijdrage aan Evides met €30 per jaar toeneemt. De kosten voor Stedin stijgen met slechts € 1,50, omdat zij het uitsmeert over de afnemers in het gehele verzorgingsgebied. Nissewaard Lokaal reageerde al eerder: “Mits niet nog meer gemeenten hetzelfde onzalige plan hebben, anders stijgen de kosten nog meer.”

Belastingdienst
“De consumenten betalen de rekening, terwijl het energienetwerk er niets beter van wordt”, aldus Stedin’s operationeel directeur Frans van de Noort. “Naast dat we gebruikt worden als belastingdienst, is er ook een volledige willekeur in de bedragen. Zo berekent de ene gemeente minder dan één euro per meter kabel of leiding terwijl een andere gemeente meer dan het viervoudige oplegt.”

Voor 2016 hebben al tientallen gemeenten aangekondigd ook precario te gaan heffen. Zo hebben de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard (Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen) en de gemeente Molenwaard besloten na het beëindigen van een concessie-overeenkomst met Stedin per 2016 het tienvoudige bedrag (€5,4 miljoen) aan precario te willen gaan opleggen aan de netbeheerder en haar klanten.

Rekening bij inwoners
Sommige gemeenten kunnen vanwege afspraken uit het verleden geen precario heffen over kabels en leidingen. Andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld Giessenlanden en Stichtse Vecht, kiezen bewust ervoor om geen precario te heffen en hun burgers en die van buurgemeenten niet extra te belasten via de energierekening. Nissewaard Lokaal is niet blij met deze ontwikkeling en heeft in de raad van 6 april j.l. de gemeente opgeroepen om met andere gemeenten in gesprek te gaan om deze heffing niet door te voeren. De oproep haalde niets uit. Naast de gemeenten in de Hoeksche Waard en de gemeente Molenwaard, heeft ook de gemeenteraad van Nissewaard besloten om de inwoners indirect te plukken via de precarioheffing. Collegepartijen VVD en CDA vonden dat Stedin voldoende winsten maakt en daarom de prijs richting de klant niet zou mogen verhogen. “Dat maakt natuurlijk geen indruk”, stelde Nissewaard Lokaal. “De gemeente heeft geen meerderheidsbelang in Stedin en zal geen gehoor vinden in deze oproep. De rekening komt uiteindelijk gewoon bij onze inwoners te liggen.”

(Via: Spieke.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *