‘Rijkswaterstaat moet automobilisten begeleiden’

Rijkswaterstaat moet automobilisten uit de richting van Spijkenisse begeleiden bij de keuze voor de Botlektunnel of Botlekbrug. Dat voorstel doet Nissewaard Lokaal. Als Rijkswaterstaat duidelijk maakt aan automobilisten dat zij zonder problemen de Botlekbrug kunnen nemen, dan zullen automobilisten eerder geneigd zijn om hier over heen te rijden, zo is de gedachte. Dan moet wel de garantie er zijn dat de brug bij het aanrijden niet opengaat, benadrukt Nissewaard Lokaal er wel bij.

De partij vergelijkt de oplossing met de oplossingen die ook in Zeeland zijn te zien bij de sluizen. Daar worden automobilisten automatisch omgeleid naar de naastgelegen brug, als de brug op de doorgaande route ineens openstaat. “Het verkeer hoeft daardoor niet te wachten, maar kan met een kleine omleiding gewoon verder rijden”, stelt Chris Hottentot, raadslid van Nissewaard Lokaal. “Dat moet met een pro-actieve houding van Rijkswaterstaat hier ook kunnen.”

Hottentot doelt hiermee op de rol van Rijkswaterstaat. De huidige bewegwijzering is niet in staat om brugopeningen te voorspellen. Zo kan het voorkomen dat een automobilist komend vanaf de Hartelbrug ziet aangegeven dat de Botlekbrug vrij is, maar dat deze bij het aanrijden ineens open gaat. “Rijkswaterstaat overziet de vaarroutes. Deze overheidsorganisatie kan schepen die zij zien naderen pro-actief vragen of zij een brugopening nodig hebben. Indien dit het geval is kan Rijkswaterstaat tijdig op de borden aangeven dat de Botlekbrug binnen enkele ogenblikken opengaat. Autoverkeer kan daar dan op anticiperen en rechtstreeks de tunnel inrijden. In andere gevallen kan de automobilist zonder problemen de brug dan nemen”, vertelt Hottentot.

Nissewaard Lokaal noemt deze oplossing, dé oplossing tegen de doseerlichten die binnenkort gebruikt gaan worden. “Hiermee kom je als automobilist nooit meer voor een open of, erger, een defecte Botlekbrug te staan”, zegt Hottentot. Nissewaard Lokaal ziet liever helemaal geen doseerlichten, maar noemt deze oplossing ‘the next best thing’ als geweigerd wordt de lichten weg te halen. “Rijkswaterstaat vraagt veel van het geduld van de inwoners van Voorne-Putten, dan is het een klein gebaar om ook wat terug te doen in de vorm van betere informatievoorziening rond de brugopeningen”, besluit Hottentot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *