Plannen Staatsbosbeheer aangepast na ophef

Belangengroepingen en gemeente betrokken bij herstructurering Mallebos

Mede op initiatief van Nissewaard Lokaal heeft Staatsbosbeheer tekst en uitleg gegeven over de kapplannen in de commissie Leefomgeving van woensdag 17 april. De partij wilde meer duidelijkheid van Staatsbosbeheer nadat onrust is ontstaan onder inwoners. Deze ontstond nadat Staatsbosbeheer oranje stippen heeft aangebracht in het Mallebos, om aan te geven welke bomen gekapt gaan worden. De grootschalige kapplannen leiden ertoe dat het karakteristieke gezicht van het Mallebos verloren zou gaan, zo vreesden inwoners en partij.

Het Mallebos vormt, in zijn huidige vorm, samen met het park Vogelenzang een mooie buffer tussen het stadse van Spijkenisse en het platteland van het voormalige Bernisse, vindt raadslid Fred Seker van Nissewaard Lokaal. Volgens Seker vervullen zij samen een uniek stukje natuur waarin de flora en fauna zich de afgelopen 30 jaar heeft kunnen ontwikkelen.

Nadat via de media steeds meer beelden naar buiten kwamen over de grootschalige kap van parken en bospercelen door Staasbosbeheer heeft Nissewaard Lokaal schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder. Die stelde in overleg met Nissewaard Lokaal voor om Staatsbosbeheer uit te nodigen om hun plannen toe te lichten in de commissie Leefomgeving. In de tussentijd heeft de partij overleg gehad met Natuurlijk Park Vogelenzang over de kapplannen.

Uit de presentatie kwam naar voren dat Staatsbosbeheer de plannen heeft aangepast na overleg met belangengroeperingen, waaronder Natuurlijk Park Vogelenzang. Daarnaast is de herstructurering van het bos nu verschoven en gepland voor 2020. Staatsbosbeheer maakte duidelijk dat kappen van bomen soms noodzakelijk is. Zo bestaat 16% van het bos uit Essen, maar worden deze bomen bedreigd door de Essentaksterfte. Hierdoor zit er niet anders op dan deze bomen te verwijderen en nieuw te planten.

Wel worden andere bospercelen meer in fasen aangepakt. De insteek is de beleving van het bos zoveel mogelijk te behouden.

De nieuwe plannen konden rekenen op steun van de belangengroeperingen en ook de commissie Leefomgeving.

1 gedachte over “Plannen Staatsbosbeheer aangepast na ophef”

  1. Te veel ophef. Door kappen geef je de mogelijkheid het jonge groen te laten groeien. De grote kap plannen is te danken aan het achterstallig onderhoud van de afgelopen jaren. Binnen de gemeente is men wettelijk verplicht om na bomen kap binnen een termijn weer boom terug te plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *